Vijesti

Bogoslovija Svetog Petra Dabrobosanskog proslavila krsnu slavu

17.09.2022 | 18:26 Bogoslovija Svetog Petra Dabrobosanskog proslavila krsnu slavu

Đaci i profesori Bogoslovije Svetog Petra Dabrobosanskog u Foči , sa vjernim narodom i gostima, svečano su proslavili krsnu slavu. U ovoj bogoslovskoj školi petogodišnje znanje trenutno stiče 40 đaka iz svih krajeva Srpske, BiH, Crne Gore i Srbije.

Hrišćanska ljubav uz koju su odrastali sabrala je mlade bogoslove iz cijelog regiona u fočansku Bogosloviju. Među njima je i učenik prvog razreda Luka Nikolić iz Herceg Novog.

-Bogosloviju sam upisao da bih se zbližio sa Bogom, a i još odmalena mi se svidio sveštenički poziv. Ovdje imam odlične uslove za učenje, takođe i za vannastavne aktivnosti poput šaha, stonog tenisa, košarke i fudbala-rekao je Nikolić.

 

Tokom petogodišnjeg školovanja bogoslovi se uče i nadahnjuju primjerom života Svetog Petra, njegovom ljubavlju prema Hristu i Crkvi.

– Školovanje mi je pomoglo i u osamostaljivanju, gradnji, sazrijevanju, i nije to samo stečeno znanje iz teologije već i iz više nauka i oblasti koje se ovdje izučavaju. Planiram da poslije završenog petog razreda upišem Teološki fakultet u Beogradu-rekao je Nenad Spasojević, učenik petog razreda.

Uslovi za boravak učenika i školovanje u fočanskoj Bogosloviji iz godine u godinu sve su bolji.

-Upisali smo dvadeset šestu generaciju ove godine i radimo u dobrim uslovima. Uspjeli smo da, uz pomoć našeg mitroplita i dobrih ljudi, obnovimo đački dom, spavaonice su renovirane, inventar je nov, napravljene su prostorije za vannastavne aktivnosti đaka, pa tako sada imaju šahovski klub, terene za sport i jednu teretanu. Uz duhovno, vježba se i tjelesno zdravlje-rekao je rektor Ljubomir Prijović.

Sa kolegama iz bogoslovima iz Sremskih Karlovaca, Beograda, Krke, Cetinja i Kragujevca fočanska Bogoslovija ima dugogodišnju saradnju.

-Trudimo se da dolazimo, okupljamo se, da razmijenjujemo iskustva sa kolegama u Foči. Danas je njihova slava i upravo još jedna prilika da učvrstimo naše veze i to su uvijek kroisni i dragocjeni skupovi za sve nas. Bogoslovije su kod nas svakako bile prve škole koje su iznjedrile sveštenički podmladak, ali i profesorski i nastavnički kadar.  Omogućuju učenicima praktično, temeljno znanje i sigurno imaju perspektivu-rekao je Blagoje Rajković, vršilac dužnosti rektora Bogoslovije Svetog Petra Cetinjskog na Cetinju.

Fočanska bogoslovija nasljednica je Sarajevske bogoslovije koja se smatra i prvom visokom školom u BiH, čiji datum osnivanja je ugraviran i na grb Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: