Obrazovanje

Hiljadu lopti fočanskim predškolcima i đacima

30.09.2022 | 16:55 Hiljadu lopti fočanskim predškolcima i đacima

Opština Foča i Asocijacija “Fudbal frends” iz Beograda podijelili su djeci iz fočanskih vrtića, osnovnih i srednjih škola 1.000 fudbalskih lopti. Akciju “Hiljadu lopti u škole” pokrenuli su načelnik opštine Milan Vukadinović i predsjednik “Fudbal frendsa” Zoran Avramović, a nakon ovogodišnjeg međunarodnog turnira “Fudbal frends”.

Po malu fudbalsku loptu sa znakom “Evropske lige šampiona” dobilo je svako dijete u Dječijem vrtiću “Čika Jova Zmaj” i Igraonici “Zvjezdica”, kao i svaki đak od prvog do petog razreda dvije fočanske osnovne škole “Veselin Masleša” i “Sveti Sava”, sa područnim školama.

Velike lopte dobila su odjeljenja učenika Srednjoškolskog centra i starijih razreda osnovnih škola. 

Direktor Dječijeg vrtića “Čika Jova Zmaj” Slađana Vladičić zahvalila se opštini i Asocijaciji “Fudbal frends” što su omiljenom igračkom obradovali 266 djece koja pohađaju ovu ustanovu.

-Izrazi na licima djece sve govore. Razvoj djeteta na uzrastu do šest godina je vrlo dragocjen, najintenzivniji, i ovo je način da promovišemo zdrav život, jer sam sport u vrtiću je veoma mnogo zastupljen. Fizičke aktivnosti i igra su neprikosnoveni- rekla je Vladičićeva.

Učenik trećeg razreda Srednje ekonomske škole Milan Stanić, koji aktivno trenira fudbal u fočanskoj “Sutjesci”, srećan je što je u Foču stiglo 1.000 lopti, kao rezultat odlične organizacije turnira “Fudbal frends” na kojem je i on ove godine učestvovao.

-Mislim da smo i zaslužili lopte nakon odličnih uslova na turniru “Fudbal frends”, ali i naših odličnih rezultata. Bili smo četvrti, malo nam je falilio da uđemo u finale, izgubili smo na penale od Borca. Turnir nam mnogo znači, jer dolazi dosta ljudi sa strane i menadžera da posmatra turnir, tako da je mladim igračima stalo da se pokažu-kaže Stanić.

Direktor Srednjoškolskog centra Krsto Ivanović rekao je da je kavlitet lopti odličan i da će moći dugo da traju.

-Ovo je zaista velika donacija, dobili smo dovoljan broj lopti da podignemo kvalitet fizičkog vaspitanja. Imamo sportsku dvoranu, a nedavno smo izgradili otvorene terene ispred škole, tako da su uslovi za izvođenje nastave mnogo bolji-rekao je Ivanović.

Nove lopte biće od koristi i osnovcima.

-Mnogo nam znači što smo dobili lopte. Igraćemo fudbal ispred škole, a koristićemo ih i za druge sportove. Dobro će nam doći i mimo nastave-rekao je Filip Rašević, učenik OŠ „Sveti Sava“.

-Sad ću moći više da se igram sa svojim drugarima -rekla Ana Janković, učenica OŠ „Veselin Masleša“.

U OŠ „Sveti Sava“ kažu da su lopte dobrodošle svim đacima. Ističu da se trude da iz vlastitog budžeta i kroz različite projekte obnove sportsku infrastrukturu.

-Djeca se raduju i sigurno će veliki broj lopti puno značiti za izvođenje nastave fizičkog vaspitanja, ali i tokom vannastavnih aktivnosti i u slobodno vrijeme đaka-rekla je direktor škole Jelena Čančar.

Direktor OŠ „Veselin Masleša“ Blaško Trifković očekuje da će nove lopte u školama privući djecu da se više bave sportom i mimo nastavnih aktivnosti.

-Učenici od prvog do petog razreda dobili su lopte koje će da nose kući, dok će učenici od šestog do devetog razreda nove lopte koristiti na časovima fizičkog vaspitanja, izletima i sportskim aktivnostima. Dosta naših učenika trenira u FK „Sutjeska“ i oni će sigurano uticati na ostale vršnjake da im se priključe-rekao je Trifković.

Načelnik opštine Milan Vukadinović ističe da na ovaj način žele da ukažu djeci na prave vrijednosti i koliko je korisno posvetiti se sportu.

-Ovo je proizvod dugogodišnje saradnje opštine Foča sa Asocijacijom “Fudbal frends”, odnosno Zoranom Avramovićem, koji je imao razumijevanja za našu djecu. Mislim da je ovo pun pogodak, jer hiljadu lopti je nešto što u posleratnoj istoriji Foče nikada nije dodjeljivano. Ponosan sam kao načelnik opštine i mislim da će svako dijete biti obradovano-rekao je Vukadinović.

Predsjednik Sportskog saveza Foče Duško Rašević rekao je da će i ovaj gest motivisati djecu da se bave sportom i fizičkom aktivnošću.

-Sigurno se nećemo na ovome zaustaviti, jer nam je svima u interesu da što veći broj djece uključimo u sportske aktivnosti i da napravimo od ove djece i naše sredine pravu zdravu sredinu-rekao je Rašević.

U telefonskoj izjavi iz Beograda, Zoran Avramović je za Srnu rekao da je lopta dobar put da djeca izađu iz kuće i da više vremena provode u igri.

-Ovo su sada fudbalske lopte, nadamo se da će biti prilike da i druge lopte dijelimo, ali fudbal je još uvijek najveća religija u sportu. Dobro je da su lopte došle i do obdaništa, što je bila ideja načelnika Milana Vukadinovića.Siguran sam da su se hiljadu dječaka i djevojčica u Foči danas srećniji vratili kući sa saznanjem da su od svoje opštine dobili loptu-rekao je Avramović.

On je najavio da će uskoro mladi fudbaleri iz Foče gostovati u Beogradu vršnjacima “Crvene zvezde”.

U područnim osnovnim školama u Brodu na Drini, Miljevini, Dragočavi i Popovom mostu đaci će lopte dobiti u ponedjeljak, 3. oktobra.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: