Kultura

Izložba „Staro i novo“: Uokvireno šarenilo narodne tradicije i emocija

13.10.2022 | 16:43 Izložba „Staro i novo“: Uokvireno šarenilo narodne tradicije i emocija

U fočanskom Centru za kulturu i informisanje otvorena je izložba likovnih radova akademske slikarke Elizabet Hjuz Jovanović „Staro i novo“. Izloženo je 35 umjetničkih djela nastalih tokom posljednjih 10 godina.

Umjetnica porijeklom iz Sjedinjenih Američkih Država, sa prebivalištem u Foči, publici je predstavila djela rađena različitim likovnim tehnikama – akril na dasci i platnu, olovka i mastilo, te reljefna štampa.

Istaknuto je da je svako od izloženih djela rezultat ličnih iskustava, emotivnih promjena i izazova sa kojima se umjetnica susreće. Preovlađuju teme ljubavi, izolovanosti, majčinstva i nade prikazane kroz tradicionalne motive.

Zbirku radova iz ranijeg perioda stvaralaštva za koje inspiraciju nalazi u narodnoj umjetnosti Rusije i Ukrajine, Elizabet Hjuz Jovanović dopunila je motivima iz srpske tradicije. Inspiraciju je pronašla i u predmetima kao što su preslica, merdevine i šaralica za gurabiju.

-Interesantni su mi narodni motivi i predmeti koje ovdje ljudi prave rukama. Dosta toga sam vidjela u Muzeju, privukla me je matematička preciznost linija i pokreta na tradicionalnim predmetima. Sve je rađeno prirodno, slično stilu koji njegujem i dobra je inspiracija za umjetnike-rekla je Elizabet Hjuz Jovanović.

Profesor Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta „Sveti Vasilije Ostroški“ u Foči Darko Đogo ocijenio je da je riječ o umjetnici sa posebnim senzibilitetom, čiji se rad ne može svesti na savremene umjetničke teorije.

-Ona nije umjetnik koji se trudi da nas zapanji avangardnošću forme, već neko ko u dosta svedenoj, prilično modernoj formi grafike i pastela nastoji da ispriča priču o jednom izgubljenom svijetu i čovjeku koji kad podvuče crtu u dubinama duhovnosti i predačkog pamćenja nađe izlaz i način da iskaže svoje pitanje, što je i početak odgovora-istakao je Đogo.

Izložbu likovnih radova Elizabet Hjuz Jovanović, treću u Foči, organizovao je Centar za kulturu i informisanje.

-Izložba „staro“ asocira na njen život u Sjedinjenim Američkim Državama, prije dolaska u BiH, dok se u drugom dijelu izložbe vidi sasvim drugačiji način slikanja. Elizabet je postala majka i primijetimo druge emocije, a čitava izložba je satkana od nade i ljubavi. To je nešto novo zbog čega se trudimo da ovakvim umjetnicima pružimo pažnju-rekla je direktor Centra Slavica Filipović.

Djela Elizabet Hjuz Jovanović ranije su izlagana u umjetničkim galerijama u Njujorku, Vilijamsportu, Denveru, Čikagu, Požegi i Palama. 

Izložba „Staro i novo“ prodajnog je karaktera i biće otvorena do kraja oktobra.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: