Obrazovanje

Medicinski fakultet Foča: Jedinstven u regionu, sve priznatiji u svijetu

14.10.2022 | 18:01 Medicinski fakultet Foča: Jedinstven u regionu, sve priznatiji u svijetu

Medicinski fakultet u Foči ove godine upisao je rekordan broj brucoša, čak 330, što predstavlja jednu četvrtinu od ukupnog broja upisanih brucoša na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, istaknuto je na obilježavanju 29. rođendana ove visokoškolske ustanove.

 Fakultet trenutno pohađa više od 1 700 studenata iz regiona, Evrope, Azije i Amerike. Interesovanje za indeks fakulteta, koji je jedinstven u regionu, a sve priznatiji u svijetu, raste iz godine u godinu.
Dvadeset devet godina postojanja Medicinski fakultet u Foči dočekao je s posebnim rezultatima, snažnim naporima nastavnika i saradnika fakulteta. Pomjerili su granice u nastavi, istraživanjima, nauci i medicinskim uslugama, kao i međukontinentalne granice. Treća je akademska godina, od kada su prvi u RS organizovali nastavu na studijskom programu medicina na engleskom jeziku i upisali 130 studenata. Rekorde bilježe i u svim drugim oblastima.
-Počevši od toga da smo ove godine upisali gotovo 350 studenata na prvu godinu studija, da imamo u transferima još 50 do 60 novih studenata koji po različitim osnovama studiraju, da smo blizu ukupnog broja studenata od dvije hiljade, da naš impakt faktor raste i iznosi oko 130, da infrastrukturni radovi napreduju, da smo moderno opremili prostorije fakulteta, ojačali strukturu kadrova na svim studijskim programima i da uz ozbiljnu međunarodnu saradnju možemo nesmetano izvoditi nastavu, ponosim se-rekao je dekan Medicinskog faulteta u Foči Dejan Bokonjić.


Sa postignutim uspjesima od 1993. godine, kada se počelo u oskudnim uslovima i teškim vremenima, Medicinski fakultet izrastao je u stub razvoja Foče, Univerziteta u Istočnom Sarajevu i istočnog dijela Republike Srpske. Kontinuirana podrška stiže od lokalne zajednice, univerziteta širom Evrope i od Vlade RS.
-Kako je stasavao Medicinski fakultet, tako se razvijala i opština Foča i Republika Srpska. Ponosni smo jer svake godine u svim segmentima prave nove iskorake, naročito na studijskom programu medicina na engleskom jeziku koji je zaživio u punom kapacitetu i brojke govore same za sebe. Pohvalio bih saradnju sa Vladom Republike Srpske koja je imala razumijevanje za ulaganje u zgradu fakulteta i nadamo se da ćemo u naredim godinama uspjeti da izgradimo nove smještajne kapacitete za sve studente-rekao je načelnik opštine Milan Vukadinović.


Dan fakulteta tradicionalno je obilježen svečanom akademijom na kojoj su dodijeljena priznanja pojedincima zaslužnim za razvoj fakulteta i zahvalnice nastavnicima, saradnicima i radnicima. Dobitnica najvećeg priznanja – Plakete fakulteta, ove godine je ministarka finansija RS Zora Vidović, a priznanje će biti naknadno uručeno.
Nagradu za najboljeg nastavnika istraživača dobio je Bojan Joksimović, dok je najbolji student istraživač Dragan Spaić.
Joksimović je ove godine sa kolegama sa drugih univerziteta, između ostalih iz SAD, Kanade i Srbije, objavio četiri naučna rada.


-Zahvaljujući ranijim publikacijama, prepoznat sam od kolega iz inostranstva, pa sam dobio poziv sa klinike sa Ročestera iz SAD, da odradim stastističke analize, što mi je takođe velika nagrada za trud i rad- rekao je Joksimović.
-Prije svega lijepo je raditi u ovakvom kolektivu i to je velika čast. To nosi i odgovornost, a nagrada nije samo moja, već mojih profesora i kolega-rekao je Spaić.


Među nagrađenima je Bagvan Sing, posrednik iz Indije, odakle je sve više i više studenata na Medicinskom fakultetu u Foči.
-Ovo je pravi trenutak da mogu da istaknem da smo ove godine imali stotinu novih studenata iz Indije koji su upisali medicinu ovdje, za razliku od prošle godine kada taj odziv nije bio veliki i bilo je samo osam studenata. Bio sam u mnogim zemljama svijeta i posredovao pri upisu studenata, ali sa pravom mogu da istaknem da je ovaj fakultet najbolje mjesto za sticanje znanja, iskustava, prakse, sa viskom kvalitetom nastave i predavača. Kvalitetno znanje ovdje je zagarantovano i u prvom planu, prema tome ovaj Fakultet je broj jedan za studente-istakao je Sing.
Medicinski fakultet lani je dobio novo ruho, zahvaljujući projektu energetske efikasnosti , koji je finansirala Vlada Srpske. Fakultet je svojim sredstvima i uz podršku lokalne zajednice dogradio i jedan sprat i uz pomoć Vlade privodi se kraju opremanje.
Od osnivanja fakulteta 1993. godine, Medicinski fakultet u Foči upisalo je skoro 5.000 studenata, a diplomiralo je 1.800.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: