Kultura

Irfan Mensur za Radio Foču: Zastava svakog naciona treba da bude kultura

15.10.2022 | 14:09 Irfan Mensur za Radio Foču: Zastava svakog naciona treba da bude kultura

Komedija „Noć u kući gospodina Kolaka“ dobro je nasmijala fočansku publiku, a njen reditelj i jedan od trojice glumaca Irfan Mensur nakon izvođenja je, osvrćući se na problem dostupnosti pozrišta u mjestima udaljenim od većih centara, rekao da je lijepo što postoje sredine koje požele da im glumci dođu u goste.

Mensur je u izjavi Radio Foči naveo da je lijepo i kada te sredine na kraju pozdrave svoje goste, onako kao što su njih nakon predstave pozdravili Fočaci.
Poznati srpski glumac je, nakon komedije koja je odigrana u Gradskom pozorištu u Foči, istakao da kultura ne bi smjela biti trošak i da je svaki narod  u velikoj grešci ako ne investira u kulturu.
„Bila to izložba, muzičari, pozorišta ili filmovi. Nema tog naciona koji zaboravi da, defakto, zastava svakog naciona treba da bude kultura“, rekao je Mensur.
On je dodao da se trude da prave predstave koje mogu da putuju i koje nisu skupe.
„Dovesti Jugoslovensko dramsko pozorište u ovu salu je desetostruko skuplje, nego dovesti predstavu gdje igraju glumci JDP-a, ali u jednoj manjem obmu, drugoj formi- takozvana ambulantna predstava, koja može da putuje i da se prilagodi svakom prostoru, što je dobro i u čemu ja uživam. Ova predstava je u produkciji Jugoarta, ali ja godinama radim i sopstvene produkcije sličnih predstava koje putuju po cijelom svijetu i koje komuniciraju sa ljudima“, naveo je Mensur.


Za ovu komediju Mensur je istakao da je ne mogu raditi ako ne uživaju, i oni na sceni i publika.
„Radili smo je da bi nama bilo dobro i da bi se publika zabavila. Nadam se samo da Vlada, koji je pisao tekst, nije otišao u estradni tekst, prosto je napravio novi žanr trilera koji je komičan. Mi ovo možemo da odigramo jako ozbiljno, da bude dramski tekst, ali smo se opredijelili da radimo predstavu za uživanje i nas i publike“, rekao je Mensur.
Na pitanje da li će im muški rod zamjeriti kako su ih predstavili u komediji, Mensur je duhovito odgovorio da nikada ne razmišlja o muškom, već samo o ženskom rodu.
On je dodao da  im je želja da publika izađe sa osmijehom, te da je on tokom predstave osjetio da ga publika u Foči voli što je lijepo osjećanje.
Uz Irfana Mensura u predstavi „Noć u kući gospodina Kolaka“, za koju bi se moglo reći da je muška priča o ženi, a za koju je scenario napisao Vladimir Đorđević, igraju Slobodan Boda Ninković i Vladimir Kerkezović.
Mensur tumači gospodina Kolaka, oca pop pjevačice Anđele, Ninković je u ulozi njenog bivšeg supruga, a  Kerkezović je, kako se dok predstava odmiče ispostavlja, u ulozi već bivšeg momka.
Predstava obiluje komičnim scenama, a koliko je opravdala žanr kojem pripada najbolje su potvrdile reakcije publike.
Boda Ninković kaže da je žena vječna tema.


„Gdje god da odemo, publika na pravi način čita predstavu, što se vidjelo i u Foči, reakcije su bile baš onako kako i mi očekujemo na tim mjestima da budu. LJudi su očigledno zadovoljni, što i jeste najvažnije, a i nama je bitno da znamo da smo vjerovatno svojom igrom doprinijeli da publika pravilno razumije i shvati“, kaže popularni Boda.
On dodaje da se po reakciji publike može da vidi da li je publika spremna i školovana.
“Ovo kako su reagovali pokazuje da oni vrlo dobro razumiju šta je pozorište“, pohvalio je Boda publiku u Foči.
Između ostalog, u predstavi, koja slika trojicu gubitnika u odnosu sa ženom, kako dvojicu njenih bivših partnera, tako i oca, kojeg je ćerka, takođe, odbacila zbog njegovog rasipništva, razobličava se i ljudska dvoličnost i ogoljava stvarni karakter.
Kako komedija odmiče tako na površinu isplivavaju skrivene osobine.
„To je život- mi pokušavamo da stvorimo neku sliku o sebi koja u principu nije realna, ali istina teško može da se sakrije, na kraju se sve pročita i bude kako jeste. Pokušavamo stalno da stvorimo neku idealnu sliku o sebi, a to nije dobro“, rekao je Boda.
Boda Ninković o igri “Partizana”
Kao veliki partizanovac, Boda Ninković je za Radio Foču prokomentarisao i preporod u igri fudbalera beogradskih crno-bijelih i uspješne nastupe protiv bundesligaša „Kelna“.
„Naravno da mi je drago, ali bi mi bilo još draže da se raščiste neke stvari. Ne stajem ni na čiju stranu, već da se fudbaleri oslobode svih pritisaka, a to je Gordan Petrić uspio da uradi, jer su igrači, očigledno, bili pod ogromnim pritiskom zbog stanja u klubu. To bivši trener nije uspio, a Petrić jeste i oni lijepo igraju. Meni je drago i nadam se da će to da potraje“, rekao je Boda.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: