Vijesti

Radojica Mlađenović ispraćen na vječni počinak

26.10.2022 | 17:02 Radojica Mlađenović ispraćen na vječni počinak

Na komemorativnoj sjednici povodom smrti nekadašnjeg predsjednika Skupštine opštine Foča i poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske Radojice Mlađenovića istaknuto je da je zajednica ostala bez čovjeka kojeg su kroz život krasili ogromna radna energija i pozitivan duh, a koji je uvijek bio na strani slabijih i čije čovjekoljublje je uključivalo i njegov veliki patriotizam.

Volio je svoju porodicu  iznad svega, ali se i nesebično žrtvovao i za grad i republiku kada su okolnosti to nalagale, rečeno je na komemoraciji koju je organizovala Skupština opštine Foča.
Predsjednik Skupštine opštine Srđan Drašković istakao je da se Radojica Mlađenović dokazao i ostvario u brojnim sferama društvenopolitičkog života- i kao profesor hemije i kao funkcioner, obavljajući razne funkcije i dužnosti.
Drašković je naveo da je Mlađenović bio iskren, veseo i pozitivan čovjek i da je tu dobru energiju prenosio na sve ljude oko sebe.


„U Srednjoškolskom centru je važio za uglednog i omiljenog profesora, bio je strog, ali pravičan što su njegovi đaci znali da cijene. Nakon toga, bavio se politikom u veoma teškim vremenima, između dva sistema i u vrijeme tragičnih dešavanja, a on se i u tim okolnostima snašao, sačuvao ime i obraz svoje porodice, sačuvao privredu našeg grada, a kasnije učestvovao u obnovi, počevši od mosta na ulazu u grad“, rekao je Drašković.
Načelnik opštine Foča Milan Vukadinović rekao je da će se Radojica Mlađenović pamtiti kao dugogodišnji ugledni društvenopolitički radnik, profesor i funkcioner, koji iza sebe ostavlja neizmjernu prazninu u zajednici.
On je dodao da je Mlađenović bio veliki čovjek, čvrstog karaktera i velike radne energije, koji je dao doprinos nastanku i razvoju posleratne opštine Foča, te da je na džentlmenski način vodio fočanski parlament.


„Radojice, siguran sam da si svima koji su te poznavali dao dobrotu i osmijeh, da si izveo generacije na pravi put i učinio da naša lokalna zajednica bude bolje mjesto za život. Od tvoga Meštrevca, gdje si rođen, preko gradova koje si posjetio, pa do ove naše drinske doline u kojoj si proveo najveći dio svoga života, bio si i ostao potomak onog meštrevačkog gorštaka, koji plijeni plemenitošću i srdačnošću. Često si se „jeo“ kada nekome ne možeš da pomogneš, a bio si nepokolebljiv optimista koji je u teškim trenucima zračio bezgraničnom pozitivnom energijom“, rekao je Vukadinović.
On je dodao da je Mlađenoviću, koliko mu je bila važna porodica, isto toliko bila važna zajednica za koju se borio idejom i djelom.
Član Predsjednišštva DNS-a Srpko Baranac podsjetio je da je Mlađenović obavljao najviše funkcije u toj stranci, od lokalnog do republičkog nivoa, kao predsjednik Opštinskog odbora, član Predjedništva i Glavnog odbora.
„Bio je nepokolebljiv borac u zaštiti srpskih nacionalnih interesa i neprestanoj borbi za ravnopravnost srpskog naroda i neupitnost Republike Srpske, kao jednog od dva ravnopravna entita u okviru BiH.  Shvatao je značaj Dejtonskog sporazuma i uporno se borio za izvorne principe tog sporazuma, kao pretpostavku mira na ovim prostorima“, rekao je Baranac.
Vladimir Pantović, obraćajući se u ime porodice- supruge Zore, brata Milutina i sinova Igora i Srđana, rekao je da je Radojica Mlađenović bio uzoran suprug i brižan roditelj i brat, koji je u svakom trenutku vodio računa o cijeloj familiji, znajući svima da uputi pravi životni savjet.
„I izvan porodičnih krugova, uvijek je spremno pomagao kome je mogao. Kao profesor, pokazivao je visoke pedagoške osobine i svi njegovi bivši učenici ga se po dobru sjećaju i nose njegov uzor kao životno pravilo. Društveno aktivan i odgovoran otkako je znao za sebe, zajednici je uvijek maksimalno doprinosio, unapređivao je na svakom polju svojim znanjem, a sve neprilike prevazilazio i znao odgovore kada ih mnogi nisu imali“, rekao je Pantović.
Radojica Mlađenović preminuo je u 73. godini nakon kraće i teške bolesti.
Sahranjen je danas na groblju Barakovac u Foči.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: