Vijesti

Radionicom za srednjoškolce i studente obilježen Međunarodni dan tolerancije

17.11.2022 | 14:22 Radionicom za srednjoškolce i studente obilježen Međunarodni dan tolerancije

U fočanskom Centru za kulturu i informisanje za srednjoškolce i studente organizovana je radionica „Razlike nas obogaćuju“, kojom je obilježen Međunarodni dan toleranicije. Kroz različite primjere i igre ukazano je da tolerancija nije izraz slabosti i popustljivosti, već vrlina svakog pojedinca i jedan od preduslova za napredak društva.

Učesnici radionice ocijenili su važnim podizanje svijesti o međusobnom poštovanju i uvažavanju drugih i drugačijih.
-Na radionici smo naučili da najprije treba da budemo strpljivi, da u određenim situacijama sagledamo sve strane, a potom donosimo odluke-rekao je srednjoškolac Đorđe Pavlović.
-Tolerancija je u današnje vrijeme veoma bitna, jer se sa njom mogu spriječiti brojni problemi. Uvijek postoji prostor da se stepen tolerancije unaprijedi, samo je potrebno da svi zajedno radimo na tome-rekao je student Medicinskog fakulteta u Foči Todor Stanković.
Radionicu o bogatstvu različitosti organizovao je Centar za kulturu i informisanje Foča.
-Cilj ove aktivnosti je da se mladima skrene pažnja o tome šta u ovakvom vremenu znači biti tolerantan, da zajedno razmišljamo o različitosti i da se podsjetimo da živimo u društvu gdje postoje stereotipi i predrasude. Kroz razne priče i igre vidjeli smo da je tolerancija razumijevanje i prihvatanje, ali da ne mora da znači ako tuđe mišljenje prihvatamo da treba da mijenjamo sopstveno i našu ličnost. Biti tolerantan znači stvoriti mnogo bolje uslove za lakši život-rekla je direktor Centra Slavica Filipović.
Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je 1996. godine rezoluciju kojom je 16. novembar proglasila za Međunarodni dan tolerancije.
Godinu ranije, na taj dan, Unesko je usvojio Deklaraciju o principima tolerancije, u kojoj se, između ostalog, navodi da tolerancija znači prihvatanje činjenice da ljudska bića, prirodno raznovrsna po izgledu, položaju, govoru, ponašanju i vrijednostima, imaju pravo da žive u miru i budu to što jesu.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: