Vijesti

Tomović: Pomoć vršnjacima shvatiti važnijom od nasilja

23.11.2022 | 15:35 Tomović: Pomoć vršnjacima shvatiti važnijom od nasilja

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske provodi preventivnu kampanju „Stop vršnjačkom nasilju“, usmjerenu na podizanje svijesti i blagovremeno otkrivanje ovog vida nasilja. U kampanju je uključena i Policijska uprava Foča.

Jedan od zadataka kampanje je i da se postigne veća uključenost prosvjetnih radnika, roditelja i djece u ovu problematiku, kako bi nasilje bilo uočeno na vrijeme, konfliktni pojedinci identifikovani i neželjene posljedice spriječene.
Za fočanske osnovce i srednjoškolce organizovana su predavanja na kojima su upoznati sa posljedicama vršnjačkog nasilja i načinima zaštite u takvim slučajevima.
Aktivnosti posvećene sprečavanju nasilja među djecom značajne su i da bi se ukazalo da vršnjačko nasilje u društvu ne smije biti tolerisano, jer ukoliko se ne obraća pažnja, može da preraste u krivično djelo ili prekršaj, kažu nadležni.
-Najčešći oblici vršnjačkog nasilja su fizičko, socijalno, psihičko, seksualno i digitalno nasilje. Nisu sva djeca istog izgleda, tjelesne građe, nemaju isti socijalni status i slično, što su glavni uzroci vršnjačkog nasilja. Neka se djeca posebnim izledom ili načinom ponašanja ističu i ne uklapaju u neke prihvaćene životne standarde, pa budu označena od strane pojedinca ili grupe i postaju žrtve vršnjačkog nasilja-rekao je načelnik Odjeljenja kriminalističke policije PU Foča Duško Tomović, gostujući u programu Radio Foče.
U Republici Srpskoj tokom ove godine registrovana su 33 slučaja vršnjačkog nasilja, dok su na području Policijske uprave Foča u posljednje četiri godine zabilježena dva slučaja.
U PU Foča ističu dobru dobru saradnju sa svim institucijama i ustanovama koje se bave maloljetnicima.
-Pošto se radi o osjetljivoj kategoriji stanovništva neophodno je hitno postupanje u svim slučajevima nasilja, a zakonom je predviđeno prevaspitavanje maloljetnika. Kazne se kreću od ukora, vaspitnih mjera, pojačanog nadzora do maloljetničkog zatvora za najteže oblike krivičnih djela-rekao je Tomović.
Roditeljima i prosvjetnim radnicima savjetovao je da pokušaju kod djece da probude empatiju, da ih nauče da prihvataju različitosti i pomoć vršnjacima shvate važnijom od nasilnog ponašanja.
U slučaju da primijete vršnjačko nasilje ili bilo koji oblik maloljetničke delinkvencije Tomović je apelovao da prijave policiji ili Centru za socijalni rad.
Preventivna kampanja „Stop vršnjačkom nasilju“ u Republici Srpskoj provodi se do 5. decembra.
 

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: