Vijesti

Golijanin: Borba protiv nasilja nad ženama mora biti zajednička

25.11.2022 | 14:27 Golijanin: Borba protiv nasilja nad ženama mora biti zajednička

Na području Foče iz godine u godinu raste broj slučajeva nasilja u porodici, a od početka godine registrovano je 18 slučajeva nasilja nad ženama. U prošloj godini nasilje nad ženama prijavljeno je 22 puta.

-Nasilje nad ženama tretira se kao krivično djelo, ne kao prekršaj, a svih osamnaest počinilaca nasilja u ovoj godini su u procesu, rekla je Radio Foči direktorka Centra za socijalni rad Snežana Golijanin povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama koji se obilježava danas.
Golijaninova je ukazala da je neophodna što efikasnija zaštita i zbrinjavanje žrtava nasilja u porodici kao i na nedovoljno izgrađene institucionalne mehanizme koji bi se uspješno borili protiv ove nedopustive pojave.
-U našoj regiji ne postoji nijedna sigurna kuća, a ženama kojima bi bile potrebne skloništa u Banjaluci, Modriči i Bijeljini su daleko. Takođe, ne postoji nijedno udruženje na ovom području koje bi se bavilo tom problematikom i osnaživalo žene koje trpe nasilje, a ne prijavljuju ga-navela je Golijaninova.
Istakla je da je osim fizičkog nasilja, najzastupljenije psihičko i ekonomsko nasilje nad ženama, kao i rodno zasnovano nasilje, te da su to problemi koje bi trebalo institucionalno rješavati.
-Neophodan je adekvatan stručni tim koji bi se bavio nasiljem, ali je problem nedostatak stručnog kadra u Foči, jer nije svako nasilje nad ženama afektivno, trenutačno, postoje oblici nasilja koji traju godinama i zahtijevaju liječenje, resocijalizaciju i kompletnu podršku društva-rekla je Golijaninova.
-Nasilje je zastupljeno u svim strukturama i profilima društva, a najopasnije je kada nasilje postane obrazac ponašanja-upozorila je ona.
Koji su uzroci i posljedice nasilja nad ženama, zašto je još uvijek prisutan stereotip da „jedan ili dva šamara ženi neće škoditi, već naprotiv dobro doći“, poslušajte u razgovoru sa direktorkom fočanskog Centra za socijalni rad.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: