Vijesti

Sahranjen Milomir Kovač- svjetska veterina ostala bez jednog od vodećih stručnjaka

29.11.2022 | 17:17 Sahranjen Milomir Kovač- svjetska veterina ostala bez jednog od vodećih stručnjaka

Na groblju Barakovac u Foči danas je sahranjen Milomir Kovač, moskovski profesor i jedan od vodećih svjetskih vetrinarskih hirurga, koji je preminuio u 60. godini u Moskvi, gdje je živio i radio.

Na komemoraciji, koja je u organizaciji opštine Foča održana u sali Gradskog pozorišta, istaknuto je da je Kovač krenuo iz Foče i dosegao najveće visine u oblasti veterinarske medicine u kojoj je njegovo ime upisano zlatnim slovima.
i briljantan stvaralački rad, nakon studija u Sarajevu i sticanja titule doktora veterinarskih nauka u Beogradu, odvele u NJemačku gdje je svrstan u najbolje veterinare i hirurge, postavši vodeći stručnjak na prestižnim klinikama za bolesti konja i postižući planetarno poznate rezultate u dijagnostici i liječenju konja.
„Znanje i neprestan naučnoistraživački rad ovog sina Foče, a u svijetu poznatog, doveli su do toga da je do najtananijih otkrića razvio dijagnostiku i liječenje kardiovaskularnih, respiratornih, gastrointestinalnih i ortopedskih bolesti ovih plemenitih životinja. Malo je uspješnih u ovoj nauci koji su toliko dali boljem životu i liječenju životinje koja je toliko pomogla čovjeku“, rekla je Raševićeva.


Ona je navela da ga je dalji put vodio u Moskvu, a da će ga svjetska veterinarska nauka pamtiti po velikim djelima u hirurgiji i brojnim operacijama koje je radio na digestivnom traktu konja, te da je veterinarskim naraštajima ostavio pet knjiga i na desetine naučnih radova koji su veliki oslonac daljem razvoju veterinarske medicine.
U ime Veterinarske komore Republike Srpske, Filip Perišić je istakao da je Milomir Kovač prije svega bio veliki čovjek, čiji su brojni naučni radovi ostavili dubok trag u svjetskoj naučnoj zajednici.
„NJegova bogata biografija vrijedna je divljenja svakog veterinara, doktora veterinarskih nauka i svakoga ko radi u interesu zajedničkog dobra. NJegovim odlaskom, veterinarsko naučno društvo izgubilo je mnogo, međutim , ako svako od nas u svom radu primjeni dio njegovog opusa učiniće promjene na bolje“, rekao je Perišić.
Marija Čančar, koja je govorila u ime porodice Kovač, rekla je da smrću ovog uglednog naučnika i moskovskog profesora  zatvorena knjiga bogatog sadržaja, puna dobrih, plemenitih djela.
„Energično i posvećeno je pristupao svim izazovima, bio je rođeni pobjednik. NJegova energija i pobjednički duh bili su pokretač za sve koji su ga poznavali, bio je gorostas skromnosti, poštenja i čovječnosti, izuzetna moračna vertikala, uvijek na strani slabijih. Ostavio nas je kada je i tek kako bio potreban svojoj majci, sestri, kćerkama, studentima, prijateljima, kolegama. Iznad svega, ostala je duboka praznina i ogromna tuga“, rekla je Čančareva.
Na komemoraciji je istaknuto da je Kovač bio počasni profesor Moskovske državne akademije veterinarske medicine i biotehnologije i da je dobitnik najprestižnijeg priznanja u veterinarskoj medicini u Ruskoj federaciji „Zlatni skalpel“ za uvođenje inovativnih tehnologija u praksu ruske veterinarske medicine.
Zvanje akademika Kraljevske srpske akademije inovacionih nauka u Beogradu dobio je 2016. godine.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: