Obrazovanje

Strani studenti zadovoljni domom i uslovima studiranja

05.12.2022 | 13:21 Strani studenti zadovoljni domom i uslovima studiranja

Od 370 studenata, koliko ih je smješteno u Studentskom domu Foča, 17 je iz inostranstva. Oni su se već navikli na uslove, smještaj i hranu, ali i na Foču, navike i običaje njenih građana. Kažu da su zadovoljni i domom i uslovima studiranja na fakultetima.

Frančesko Torkia, student 2. godine Medicinskog fakulteta u Foči, došao je sa Sicilije. Za fakultet i uslove studiranja saznao je preko interneta, pa se nije mnogo dvoumio da li da školovanje nastavi u Foči. Znao je da će studirati izvan Italije ali se za Foču, kako kaže, odlučio jer je fakultet visokorangiran u Evropi.
„Mjesto je baš dobro, svi ljudi su ljubazni, žele da pomognu, da naučim jezik kroz tu komunikaciju. Našao sam dosta drugova u domu, gdje je sve dobro organizovano. Studije idu dobro, profesori su odlični, žele da mi ovdje ostanemo svih šest godina, što i planiram“, priča Torkia.
U Studentskom domu Frančesko je prezadovoljan i kaže da ima sve što je potrebno.
„Ne bi mi bilo ovako dobro da sam privatno smješten. U domu imam društvo, pomoć studenata starijih godina, i uvijek imaš šta da radiš i što je najbitnije, sve što mi treba, imam. Hrana je slična kao naša na Siciliji, ima meso, pasulj i tjestenine, ali sam probao i domaće specijalitete, kao što su sarma, musaka i ćevapi, čime sam baš oduševljen“, kaže student iz Italije.
Od 17 studenata iz inostranstva, 15 je iz Italije, jedan student je iz Grčke i jedan iz SAD-a.


Predsjednik Studentskog parlamenta u domu, Siniša Stojkić kaže da su svi prihvaćeni ravnopravno i da je odnos s njima odličan. Uprava doma se potrudila da svim studentima obezbijedi maksimalno dobre uslove, a Stojkić naglašava da im se u svemu izlazi u susret i da direktor sa saradnicima podržava sve ideje i aktivnosti koje studenti predlože. „Pored čitaonice i biblioteke, u okviru doma imamo sto za stoni tenis,koji se svakodnevno može koristiti od 17 do 20 časova, zatim, organizovano gledanje filmova, a sad imamo i termine za rekreaciju u Gradskoj dvorani. U toku Svjetskog prvenstva u fudbalu, organizujemo gledanje utakmica. Svi ti sadržaji su besplatni. Organizujemo i humanitarne akcije, prikupljamo hranu za ugrožene porodice, pa smo tako nedavno sa UG „Miljevina“ prikupili oko 800 obroka za te porodice“, kaže predsjednik Studentskog parlamenta fočanskog doma.
Stojkić dodaje da se u kuhinji mijenja meni kako hrana ne bi bila jednolična i prihvataju se zahtjevi studenata.
Vlada RS je subvencionisala smještaj za studente koji ostvaruju pravo na boravak u domovima, pa se plaća samo hrana, što na mjesečnom nivou iznosi 90 maraka, uz popuste za određene kategorije. Jedan obrok praktično košta 1 KM.
Zainteresovanost studenata za smještaj u fočanskom domu je velika, što trenutni kapaciteti ne mogu zadovoljiti. Menadžment Studentskog doma ove sedmice planira da raspiše tender za glavni projekat za izgradnju nove zgrade doma, sa konferencijskom salom. Urađeni su idejno rješenje, parcelacija, regulacioni plan i urbanističko – tehnički uslovi što su preduslovi za izgradnju novog objekta.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: