Kultura

Igrom i pjesmom čuvaju posebnosti srpskih krajeva i brišu granice

24.12.2022 | 14:57 Igrom i pjesmom čuvaju posebnosti srpskih krajeva i brišu granice

Kulturno-umjetničko društvo „Foča“ pobralo je ovacije prepune sale fočanskog Gradskog pozorišta na svom Novogodišnjem koncertu, kojim je častilo sugrađane za praznike i još jednom pokazalo da su odani i posvećeni čuvari bogatog kulturnog nasljeđa srpskog naroda.

Na koncertu, za koji se tražilo mjesto više, dobro uvježbanim koracima i pjesmama predstavili su se svi ansambli ovog društva, od najmanjeg uzrasta do veterana, a publika je imala priliku da vidi i dvije nove koreografije.


Jedna od njih je Sarajevsko prelo, kroz zanimljiv susret sarajevskih žena iz grada i sela, kada igra i pjesma brišu sve predrasude, razlike i prepreke između žena iz različitih sredina.


I druga premijerna koreografija- Igre iz Bosilegradskog Krajišta, koje prikazuju ljubavno nadigravanje i udvaranje sa jugoistoka Srbije, a koju je izveo ansambl sastavljen od studenata koji studiraju u Foči, zagrijao je dlanove publike.


Najmlađi folkloraši izveli su splet dječijih igara, mlađa dječija grupa  prikazala je Sličice sa vašara, a starija Lazarice iz Mačve.


Uslijedile su koreografije Vodarke iz Makedonije i Igre iz Niša, a odličan nastup imali su i veterani sa Igrama iz Jasenice.


Koncert je završen još jednim izlaskom na scenu studentskog ansambla, koji je na izuzetno slikovit način prikazao žetelačke igre iz Leskovačkog Pomoravlja.


Koncert KUD-a Foča održan je u okviru manifestacije „Zima u Foči“.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: