Kultura

Otvorena izložba ,,Sveti novomučenici jasenovački u svjetlosti vaskrsenja“

26.12.2022 | 13:52 Otvorena izložba ,,Sveti novomučenici jasenovački u svjetlosti vaskrsenja“

Dvadeset četiri panoa sa radovima monahinje Marije, pripadnice sestrinstva srpskog pravoslavnog manastira Rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Eparhiji pakračko-slavonskoj, podignutog na mjestu nekadašnjeg logora u Jasenovcu, inspirisani jasenovačkim žrtvama čine izložbu ,,Sveti novomučenici jasenovački u svjetlosti vaskrsenja“, koja je otvorena u izložbenoj sali fočanskog Centra za kulturu i informisanje.

Radovi nastali u kombinovanoj tehnici, najvećim dijelom su ikonične predstave po uzoru na srpsku i rusku ikonopisačku tradiciju, kojim se podsjeća na stradanja i patnju jasenovačkih žrtava. 

Stradanje djece, sveštenstva, majki i roditelja, samo zato što su krsnog imena i pravoslavnog roda, probudili su posebne emocije posjetilaca, pokazujući da je mučeništvo ključ razumijevanja istorijskih i drugih prilika na ovim prostorima, a često i jedini izbor do novog života.
To potvrđuje i student prve godine Bogoslovskog fakulteta u Foči, Beograđanin, Nikola Jeremić.

-Prelepi utisci, slike neprocenjive vrednosti. Mučeništvo je oduvek tema o kojoj treba pričati, vraćati joj se. Mlađe generacije ne misle mnogo o mučeništvu srpskog naroda. Svima nama se često kaže da pustimo prošlost i idemo napred u budućnost, ali nama nema napretka ako ne pogledamo u prošlost. Svi smo mi pozvani da budemo čuvari sećanja, to je poziv, dakle ne samo negovanje kulture sećanja, već pravi čuvari sećanja-rekao je Jeremić.
Narod koji je kršten u ime mučeničke žrtve Sina čovječijeg i Božjeg nemoguće da je mogao da izbjegne mučeničku sudbinu, ukazuje profesor Bogoslovskog fakulteta, protojerej-stavrofor Darko Đogo, dodajući da u osnovi našeg identiteta i jeste saznanje njegoševsko da vaskrsenja ne biva bez smrti, bez krsta. Jasenovački mučenici se nama nisu samo desili, već su dokaz našeg naroda koji nikada nije želio da se odrekne svog srpskog imena i hrišćanskog, pravoslavnog identiteta. Takav narod mora da postrada u svijetu u kome sve što je smisleno, saopšteno je putem žrtve, ukazao je Đogo.

-Mi o jasenovačkim novomučenicima, ne samo da možemo i da treba da govorimo, to je naša dužnost, naš temelj, ono ko mi jesmo. I ne samo da govorimo, već je još važnije da se mi ponašamo tako da je njihova žrtva naša obaveza. Ova izložba govori upravo o tom neugasivom plamenu žrtve i smisla koji proplamsava i kroz pokolj, genocid i sve pokušaje da se jedan narod zatre. Ona nas i obavezuje da, ne u očaju, već u svjetlosti vaskrsenja, budemo dostojni duhovni i biološki potomci novomučenika jasenovačkih-kazao je Đogo.


Izložbu je organizovao Centar za kulturu i informisanje Foča u saradnji sa Udruženjem građana „Mostovi“ iz Trebinja.

-Otvorili smo jedna teška vrata, pričamo o Jasenovcu, teškoj temi, o tome kako su stradali Srbi samo zbog svog krsnog imena. Ponovila bih reči patrijarha Germana izrečene 1984. godine prilikom posete Jasenovcu, da treba da praštamo, da je to jevanđelska zapovest, ali da žrtve i Jasenovac ne smemo da zaboravimo. Ovom izložbom pokazali smo budućim pokolenjima da se kultura sećanja ne sme zaboraviti-rekla je direktorka Centra Slavica Filipović.


Postavku, koja je dio programa „Zima u Foči“, Fočaci mogu da pogledaju do kraja decembra.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: