Vijesti

Civilna zaštita: Upozorenje zbog najave obilnih padavina iduće sedmice

13.01.2023 | 17:18 Civilna zaštita: Upozorenje zbog najave obilnih padavina iduće sedmice

Fočanska Civilna zaštita upozorila je stanovništvo u priobalju rijeka da za slučaj potrebe izvrši sklanjanje materijalnih dobara, a nakon što su meteorolozi za narednu sedmicu najavili obilnu kišu, jak vjetar i snijeg, posebno u Crnoj Gori, što bi moglo uzrokovati nagli porast Drine i njenih pritoka.

Uz upozorenje, iz Civilne zapštite prenijeli su prognozu Republičkog hidrometeorološkog zavoda, prema kojoj se od ponedjeljka, 16.januara, do petka, 20. januara, očekuju obilne padavine uz jak do olujni jugo.

Zbog relativno toplog vremena padaće uglavnom kiša, a snijeg samo na višim planinama i ponegdje u nižim predjelima na zapadu. Najviše padavina se očekuje u utorak i srijedu.

Najveća količina padavina očekuje se u Hercegovini, ponegdje i više od 250 milimetara kiše, Sarajevsko-romanijskoj regiji i Gornjem Podrinju od 80 do 150 milimetara i na zapadu od 60 do 120 milimetara.

Vrlo obilne padavine, ponegdje i od 400 do 500 milimetara, očekuju se u Crnoj Gori.

Duvaće umjeren do jak, u višim predjelima i u Hercegovini olujni jugo uz udare vjetra u utorak i od 100 do 120 kilometara na sat.

Uz zahlađenje, kiša će u četvrtak krajem dana i u petak preći u snijeg uz formiranje i nagli porast snježnog pokrivača.

Ova količina padavina će izazvati izlivanje bujičnih vodotoka, pojavu klizišta kao i značajan porast velikih rijeka.

Posebno zabrinjava količina padavina koja se očekuje u Crnoj Gori koja može da prouzrokuje ekstreman porast vodostaja rijeka u sliku Drine, navodi se u prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, koju je prenijela fočanska Civilna zaštita.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: