Vijesti

Karan u Foči: „Pravovremeno reagovanje da postane pravilo ponašanja“

19.01.2023 | 18:19 Karan u Foči: „Pravovremeno reagovanje da postane pravilo ponašanja“

Foču je danas posjetio ministar unutrašnjih poslova RS, Siniša Karan. Sa načelnikom Opštine, Milanom Vukadinovićem razgovarao je o realizaciji preventivnih mjera zaštite od poplava i koordinaciji svih subjekata zaštite i spašavanja.

Službe MUP-a RS, Civilne zaštite i opština i gradova, u skladu sa zakonom i svojim nadležnostima moraju ubuduće odgovoriti zadacima u vanrednim situacijama, kao što je bio slučaj ovaj put, poručeno je sa sastanka.

„Način na koji su djelovale sve službe mora postati praksa u situacijama zaštite stanovništva i materijalnih dobara“, rekao je ministar Karan.

„To načelo preventivnog djelovanja u svim kriznim i vanrednim situacijama u sebi sadrži kapacitet svih institucija, zaduženih po zakonu da se bore protiv elementarnih nepogoda i to mora da bude pravilo. To znači da mogu doći do informacija koje su bitne za zaštitu stanovništva, njegove imovine, da ih razmjenjuju pravovremeno kao što je to sada bio slučaj od strane Republičkog hidrometeorološkog zavoda. Oni su dužni da dostave informaciju koju imaju Civilnoj zaštiti, a Civilna zaštita je dužna da upozori sve druge subjekte u službi zaštite i spašavanja, da preduzmu sve mjere da ne dođe do elementarne nepogode, u mjeri u kojoj je objektivno“, rekao je ministar Karan.

On naglašava da u situacijama kada dođe do nepogode, službe moraju da umanje posljedice do stanja u kome je moguće nastaviti život. „Da se osposobi infrastruktura, da funkcioniše zdravstvena zaštita i školstvo i da ljudi mogu da idu na posao. Ova situacija mora postati pravilo ponašanja i to je jedini zakonit način ponašanja svih subjekata u sistemu“, pojašnjava Karan.    

Načelnik Opštine Foča, Milan Vukadinović, upoznao je ministra sa svim aktivnostima koje su na terenu preduzele službe lokalne zajednice.

„Trenutno stanje je stabilno i mogu da kažem da smo prebrodili noć koja je iza nas, a koja je bila najkritičnija. Pratimo situaciju i ohrabruje nas činjenica da su padavine umanjile. U stalnom smo kontaktu sa rukovodstvom HE „Mratinje“ i u ovom trenutku kota do preliva je oko 5 metara. Svi agregati su bili isključeni od 1 do 6 časova, kada su uključena dva agregata, jer su procijenili da je to bezbjedno za Foču“, kaže Vukadinović.

Načelnik Opštine je napomenuo da su riječni vodostaji u blagom porastu ali su bez plavnog talasa i mogućnosti izlivanja.  

Opštinsko rukovodstvo upoznalo je ministra MUP-a o zaštiti obala Drine i Ćehotine. „Ova situacija je pokazala da je Foča jedna od najrizičnijih opština kada su poplave u pitanju i apelujem na Vladu RS i tražim da ubuduće povedemo računa na samu zaštitu obala i Drine i Ćehotine, posebno u gradskoj zoni. Projekti su završeni i sada nam trebaju finansijska sredstva“, rekao je načelnik Vukadinović.
Vukadinović je upoznao Karana i o zaštiti od požara na području Foče. „Imamo razumijevanje oko nabavke vatrogasnih sredstava i vozila jer je Foča razuđena u svakom pravcu, pa je potrebno bolje opremiti naše vatrogasne službe u slučaju intervencija. Takođe, putna infrastruktura je loša i nama nedostaje ta tehnika i oprema“, rekao je Vukadinović.

Ministar Karan posjetio je i Policijsku upravu Foča gdje je razgovarao sa načelnikom Velimirom Kostovićem.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: