Vijesti

Lani smanjen broj krivičnih djela

25.01.2023 | 17:40 Lani smanjen broj krivičnih djela

Na području u nadležnosti Policijske uprave Foča tokom 2022. godine došlo je do smanjenja stope kriminaliteta u odnosu na prethodnu godinu. U istom periodu evidentirano je i manje narušavanja javnog reda i mira, te broja saobraćajnih nezgoda, rečeno je na konferenciji za novinare, na kojoj je predstavljen rad Uprave u prošloj godini.

Policija je u 2022. godini zabilježila 241 krivično djelo, za četiri manje nego u godini ranije. Zadržan je visok procenat ukupne rasvijetljenosti krivičnih djela od oko 91 odsto, kaže načelnik Odjeljenja kriminalističke policije PU Foča Duško Tomović.

-Prema strukturi, najviše je krivičnih djela iz oblasti opšteg kriminaliteta, njih 184, potom 36 iz oblasti privrednog kriminaliteta, 15 iz oblasti bezbjednosti saobraćaja i šest krivičnih djela iz oblasti zloupotrebe opojnih droga-rekao je Tomović.

Prošlu godinu obilježilo je i devet policijskih akcija, usmjerenih na suzbijanje organizovanog kriminala na području Policijske uprave Foča.

-Izdvaja se operativna akcija kodnog naziva „Vojnik“, u kojoj je na području Policijske stanice Foča zaplijenjena opojna droga marihuana bruto mase 27 kilograma i u kojoj su dva lica lišena slobode. U operativnim akcijama „Kod“, „Kod dva“ i „Kod tri“ nadležnom tužilaštvu podneseno je 27 izvještaja protiv 29 lica zbog sumnje da su počinili krivična djela pranje novca, prevara i iznuda i na taj način stekli protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 1.500.000 KM-istakao je Tomović.

Javni red i mir narušen je 144 puta, u odnosu na 159 slučajeva iz 2021. godine. Iz ove oblasti policija bilježi i 176 prekršaja, za 19 manje nego godinu ranije.

-Fizički napadi su najviše puta evidentirani, zatim ometanje državnih organa, privrednih društava i ostalih pravnih lica u vršenju službenih radni, te vrijeđanja. Zabilježeno je i 16 prekršaja zbog konzumiranja opojnih droga, a  izvršioci su procesuirani –rekao je načelnik Odjeljenja policije PU Foča Voislav Krunić.

Za 12 mjeseci dogodile su se 343 saobraćajne nezgode, što je za 16 manje nego u godini ranije. Glavni uzrok i dalje je neprilagođena brzina.

-Ukupno su povrijeđena 84 lica, za šest manje nego u 2021. godini. Poginula su dva lica, 25 je teže povrijeđeno, dok je 57 lica zadobilo lakše povrede-rekao je Krunić.

Načelnik PU Foča Velimir Kostović ocijenio je da su pripadnici policije u prošloj godini profesionalno obavljali posao i uspješno odgovorili na sve bezbjednosne izazove.

Stanje bezbjednosti na području šest opština u nadležnosti PU Foča bilo je na zadovoljavajućem nivou, istaknuto je na konferenciji za novinare.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: