Vijesti

Mitropolit Hrizostom: Biti svetosavac znači biti pun dobrote prema svima

28.01.2023 | 16:50 Mitropolit Hrizostom: Biti svetosavac znači biti pun dobrote prema svima

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom poručio je u jučerašnjoj besjedi u Hramu Svetog Save u Foči da biti svetosavac znači biti čovjek velike vjere i vrlina, velike dobrote i ljubavi prema svima i svakome.

Mitropolit je naglasio da je Sveti Sava za Srbe bio most od zemlje do nebesa i zato njega danas slavi vascijelo srpstvo širom svijeta, kako je rekao, od Aljaske do Novog Zelanda i od Kalifornije do Mandžurije.


On je podsjetio da su Srbi i prije Svetog Save bili pravoslavni hrišćani, ali da u crkvama nisu imali službu na svom, već na grčkom jeziku, a prvi srpski arhiepiskop je organiizacijom Crkve, prosvjete i zdravstva, učinio da se Bog slavi na način da svi razumiju koga i zašto slave.

„U njegovoj poznatoj besjedi u manastiru Žiča on govori o pravoj vjeri, kako to mi treba da vjerujemo- čvrsto i nepokolebljivo, da nas ništa ne može uznemiriti, pokolebati u našoj vjeri u Hrista Gospoda, u Boga“, rekao je mitropolit.
On je dodao da Sveti Sava uči srpski narod da, za razliku od naroda iz Starog zavjeta, koji je uvijek bio u sukobu sa Bogom, uvijek bude u ljubavi i miru sa Bogom, da ga nikakva stradanja, iskušenja i nikakve svjetske sile ne mogu odvojiti od Boga.

To je jako teško, istakao je mitropolit, pa je u istoriji bilo vremena kada se činilo da su Srbi bili daleko od Boga, ali da je ipak srpski narod i tada u srcu nosio vjeru u Boga, u dobro i ljubav.


„Zahvaljujući toj sjedinjenosti sa Bogom u vjeri kroz Isusa Hrista, Bog je uvijek spasavao narod svoj. Sveti Sava nas je, kako kaže tropar, zasadio kao pitome maslinove grane da svuda rađamo rod dostojan njega, dostojan Boga i zato se srpski narod upravo po primjeru Svetog Save uvijek  obnavljao, pa i kada smo bili pod Turcima toliko vijekova. Polije ateizma, komunizma, Gospod nas ponovo obnavlja, ali ne dozvolimo da nas od Boga odvoji savremeno doba, koje je veoma izazovno za svakoga od nas, zato što nam se nude sva dobra ovoga svijeta“, poručio je mitropolit.


On se prisjetio i svog odrastanja u kraju gdje je sve bilo uništeno, ali da su na Savindan kao djeca cijeli dan pjevali pjesme u čast Svetog Save, mada nisu znali zašto pjevaju te pjesme, niti ko je bio Sveti Sava, ali su to radili poučeni od svojih predaka.

“Sveti Sava nas je prikalemio na sebe i na Hrista Gospoda i mi smo postali pitome grane velikog stabla koje se zove stablo Hrista Gospoda – Carstvo nebesko”, rekao je mitropolit.

U najvećem pravosalvnom hramu u BiH, nakon arhijerejske liturgije, povodom svesrpske narodne slave, slomljen je slavski kolač, a zatim su osnovci recitovali pjesme u slavu velikog srpskog prosvjetitelja.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: