Vijesti

SO Foča: Usvojen plan rada lokalne uprave i utvrđena poreska stopa

31.01.2023 | 14:22 SO Foča: Usvojen plan rada lokalne uprave i utvrđena poreska stopa

Odbornici Skupštine opštine Foča usvojili su na jučerašnjoj sjednici plan rada opštinske uprave za 2023. godinu- okvirni godišnji dokument koji prethodi donošenju pojedinačnih opštinskih programa.

Među najvećim investicijama u ovoj godini, planom je predviđen  početak gradnje zgrade za mlade bračne parove za čije sufinasniranje su opština i Vlada Srpske ranije obezbijedili 1.100.000 KM.

Za rekonstrukciju lokalne putne mreže planirano je da se izdvoji 300.000 KM uz dodatnih 20.000 za ratfting put kroz kanjon Tare.

Za gradnju nove deponije planirano je 300.000 KM, a za sanaciju postojeće deponije izdvojiće se 15.000 KM.

U ovoj godini tebalo bi da bude izgrađen i most u Vikoču, na rijeci Ćehotinu, za šta je ranije od federalnog ministarstva obezbijeđeno 500.000 KM.

Od subvencija za poljoprivredu najviše će biti izdvojeno za povećanje stočnog fonda, zatim za zasade malina i jabuka, za organsku proizvodnju, te za podršku proizvođačima voća za skladištenje.

Za podsticaj zapošljavanju planirano je 160.000 KM.
Na sjednici je usvojen akcioni plan za jačanje kohezije zajednice, koji između ostalog sadrži preventivne aktivosti za sprečavanje eventualnih incidenata ili krivičnih djela počinjenih iz predrasude i mržnje prema drugom i drugačijem.

Kako je istaknuto, cilj ovog dokumenta je podsticanje tolerancije, odnosno prihvatanja, poštovanja i uvažavanja različitosti, a prije svega je usmjeren mladim generacijama.

Lokalni parlament usvojio je odluku o visini vrijednosti neporekretnosti po gradskim i vangradskim zonama za utvrđivanje poreza na nepokretnosti, a koje su ostale na nivou iz prethodne godine.

Uz ovu, usvojena i odluka kojom je za 2023. godinu utvrđena ista poreska stopa kao i prošle godine od 0,12 odsto od procijenjene vrijednosti neporekretnosti, a za oporezivanje neporektnosti u kojima se obavlja proizvodna djelatnost u visini od 0,10 odsto.

Sa dnevnog reda je za narednu sjednicu povučen izvještaj radne grupe o stanju i mjerama u Preduzeću za vodovod i kanalizaciju “Izvor”.

Rasaprava o ovom izvještaju pomjerena je za narednu sjednicu na prijedlog Kluba odbornika SNSD-a, koji je zatražio da se izvještaj dopuni finansijskim bilansom za 2022. godinu, te mjerama za rješavanje gorućeg problema zamućivanja vode pri većim padavinama.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: