Vijesti

Višković u Foči: Započeti projekti idu planiranom dinamikom

11.02.2023 | 10:55 Višković u Foči: Započeti projekti idu planiranom dinamikom

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković razgovarao je danas u Foči sa načelnikom opštine Milanom Vukadinovićem o započetim investicijama na području ove opštine, te o drugim mogućnostima podrške Vlade Srpske. Između ostalog, premijer je najavio podršku i u rješavanju problema na glavnom izvorištu sa kojeg se Foča napaja vodom.

Premijer Višković je rekao da će realizacijom važnog energetskog projekta “Gornja Drina” Foča biti u vrhu razvijenih lokalnih zajednica u Srpskoj, čime će unaprijediti svoj budžet, ali povećati i zaposlenost.

On je naveo da izgradnja hidroelektrana na Drini ide planiranom dinamikom, a najavio je i intenziviranje radova na Bistrici.

“Projekat hidroelektrane “Bistrica” radi se bez zastoja, a početkom građevinske sezone počeće i izgradnja tunela za ovu hidrocentralu”, rekao je Višković nakon sastanka sa načelnikom opštine.

Premijer je podsjetio da je u toku i prva faza  rekonstrukcije puta prema Šćepan Polju, te da je poslije više decenija čekanja konačno na redu rješavanje ovog i putnog pravca prema Tjentištu.

„Ova dva pitanja se dobrim dijelom preklapaju, jer izgradnjom putne komunikacije Brod na Drini prema Šćepan Polju faktički radimo i 12 kilometara putnog pravca, koji će sa novim mostom preko Drine, ići prema Tjentištu i dalje prema Trebinju i Hercegovini”, rekao je Višković.

On je dodao da su sve procedure za gradnju mosta na Tari na Šćepan Polju završene, da su potpisani ugovori i da se očekuje da se krene u izgradnju, te da je Svjetska banka zainteresovana za finansiranje.

Prema njegovim riješima, projekti koji se odnose na putnu komunikaciju prema Šćepan Polju i Tjentištu realizuju se određenom dinamikom, ali nije riječ o projektima koji mogu biti završeni za jednu godinu.

Premijer je poručio da će opština Foča i ubuduće imati maksimalnu pažnju Vlade Republike Srpske koja će pomoći da se riješi problem na izvorištu sa kojeg se grad snabdijeva vodom.

„Čim budemo imali informaciju šta tu treba i u kom obimu raditi, koliko to košta, imaće podršku Vlade da taj projekat definitivno bude riješen, da građani Foče imaju ispravnu vodu za piće“, naveo je premijer.

Višković je najavio i pomoć Vlade u saniranju šteta izazvanih nedavnim poplavama.

Načelnik opštine Milan Vukadinović rekao je da je izgradnja važnih putnih komunikacija prema Crnoj Gori i Hercegovini razvojna šansa ove lokalne zajednice, prije svega kada je riječ o turizmu.
„Razvojnu šansu vidimo u razvoju turizma, prije svega u Nacionalnom parku “Sutjeska” i novoproglašenom Parku prirode „Tara”. Želimo da ovim putnim komunikacijama približimo ove dvije destinacije i povežemo Foču sa susjednim opštinama i sa Hercegovinom”, rekao je Vukadinović.

Vukadinović je dodao da je upoznao premijera o gorućem problemu opštine, a to je zamućenje gradske vode.

„Trenutno se vode određene aktivnosti preko stručnih lica i projektanata da se utvrde uzroci mućenja vode sa apostrofom na finansijske okvire koji bi definitivno riješili ovaj problem, koji je krucijalan u ovom trenutku. Kada budemo imali finansijsku konstrukciju, tražićemo da uz sufinansiranje sa Vladom taj problem riješimo”, rekao je Vukadinović.

On je dodao da je uvjeren da će biti riješen i problem nedostatka sirovine sa kojim se susreću drvoprerađivači sa područja Foče.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: