Vijesti

Lica sa invaliditetom uz podršku studenata pokazala svoj umjetnički dar

20.03.2023 | 13:33 Lica sa invaliditetom uz podršku studenata pokazala svoj umjetnički dar

Fočansko udruženje slijepih i slabovidih i studenti Medicinskog fakulteta organizovali su danas u Foči kulturno-umjetnički program “Mousike” i izložbu rukotvorina, čime su željeli da pokažu i poruče da osobe sa invaliditetom znaju da budu veoma kreativni i da zaslužuju veću podršku šireg društva.

Osim članova Međuopštinskog udruženja slijepih i slabovidih iz Foče, učestvovali su i članovi udruženja slijepih i slabovidih iz Istočnog Sarajeva, Zvornika i Vlasenice, te štićenice Doma za lica sa invaliditetom iz Višegrada i članovi fočanskog Udruženja osoba sa teškoćama u razvoju “Tračak nade”.


U sali Gradskog pozorišta, učesnici programa recitovali su svoje stihove, pjevali i plesali, pokazali su da znaju i lijepo da sviraju, a zatim su u Centru za kulturu i informisanje organizovali izložbu pletenih, vezenih, ukrasnih i raznih ručnih radova.


Defektolog Doma za lica sa invaliditetom iz Višegrada Maja Vukadinović kaže da svoje korisnice svakodnevno spremaju kroz umjetničke sekcije i da jedva čekaju da ih neko pozove da bi pokazale šta znaju.

“Predstavili smo se kroz pjesmu i recitaciju, a naša korisnica Zagorka Kljajić je svirala harmoniku, ona je samouka, sve pjesme sama nauči, mnogo je muzikalna. Mnogo smo zahvalni studentima iz Foče, uvijek se sjete naše ustanove i naših korisnica, što njima mnogo znači”, kaže Vukadinovićeva.

U programu je učestvovao i sekretar Gradske organizacije slijepih i slabovidih Istočno Sarajevo Jovica Mijatović.
“Pišem eseje, pripovjetke, pjesme, a za ovu priliku odrecitovana je moja pjesma o našoj nedavno preminuloj članici Sanji Božić sa Sokoca. LJudi sa invaliditetom znaju da budu veoma kreativni, samo društvo treba malo više da stane iza njih, da im pruži finansijsku i svaki drugi vid podrške”, rekao je Mijatović.

Studentkinja Odsjeka specijalne edukacije i rehabilitacije Medicinskog fakulteta u Foči Adrijana Janković kaže da su program nazvale izvornim grčkim terminom “Mousike”, što znači umjetnost muza.

“Muze su bile inspiracija svim umjetnicima, a ovim programom htjeli smo da odamo priznanje svim ženama i majkama. Cilj nam je da probudimo svijest šire javnosti o osobama sa invaliditetom, da pokažemo koliko i šta sve oni mogu”, rekla je Jankovićeva.

Ona je podsjetila da su studenti Medicinskog fakulteta nedavno organizovali i osmomartovsku dobrotvornu akciju za štićenice Doma za lica sa invaliditetom u Višegradu.

Predsjednik Međuopštinskog udruženja slijepih i slabovidih Foče, Čajniča i Kalinovika Dara Đajić kaže da im je cilj da okupe što više invalidnih organizacija i da ostvare što bolju saradnju.
“Mi smo i ranijih godina organizovali književne večeri, izložbe pomagala osoba sa invaliditetom, šahovske turnire, u skladu sa našim mogućnostima. Inače smo udruženje od posebnog javnog interesa i smatramo da zaslužujemo malo više pažnje društva”, rekla je Đajićeva i zahvalila se studentima iz Foče na stalnoj podršci.

Organizaciju kulturno-umjetničkog programa “Mousike” pomogli su fočanska Turistička organizacija, Muzej Stare Hercegovine i Centar za kulturu i informisanje Foča.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: