Vijesti

Radnici Parka u generalnom štrajku, sutra blokada magistralnog puta

22.03.2023 | 17:57 Radnici Parka u generalnom štrajku, sutra blokada magistralnog puta

Radnici Nacionalnog parka „Sutjeska“ stupili su u generalni štrajk jer im nisu isplaćene posljednje tri plate, razlike u isplatama plata iz 2021. godine i plata zarađena u februaru 2020. godine. Uz isplatu dugovanja još jednom su zatražili trajno rješavanje pitanja finansiranja i funkcionisanja NP „Sutjeska“.

U Štrajkačkom odboru navode da su odluku o stupanju u generalnu obustavu rada donijeli jutros, nakon što im u proteklih sedam dana, koliko je trajao jednočasovni štrajk upozorenja, zahtjevi nisu ispunjeni.

Predsjednik Štrajkaškog odbora Dragomir Drakul ponovio je da radnici traže hitnu isplatu plata u punom iznosu za decembar 2022. godine, januar i februar 2023. godine, plate za februar 2020. godine, kao i razlike plata od 10 i 20 odsto za jun i jul 2021. godine.

-Sa više zahtjeva obraćali smo se direktoru i Upravnom odboru NP „Sutjeska“, Vladi Republike Srpske i resornom ministru, međutim, do danas nismo dobili nikakav konkretan odgovor. Jedino smo juče imali sastanak sa Upravnim odborom koji nas je upoznao da Nacionalni park „Sutjeska“ trenutno nema sredstva za isplatu plata i da nisu u mogućnosti ispuniti nijedan zahtjev Štrajkačkog odbora-rekao je Drakul.

On je dodao da će radnici u generalnom štrajku biti svakodnevno sve do ispunjenja zahtjeva.

-Za sutra smo najavili jednočasovnu blokadu magistralnog puta Foča-Gacko-Trebinje, koja će početi u 11.55 časova-istakao je Drakul.

Navodeći da će do ispunjenja zahtjeva od ukupnog broja zaposlenih u procesu rada biti samo njih 13, Drakul je izrazio nadu da će nadležni ovaj put imati sluha za probleme u kojima se nalaze radnici i Nacionalni park „Sutjeska“, te da će oni biti riješeni što prije.

-Nemamo ništa protiv bilo koga, samo se borimo za svoja prava i nadamo da će nam Vlada Republike Srpske pomoći, kao što nam je pomagala i u ranijim sličnim situacijama-rekao je Drakul.


Da su zahtjevi Štrajkačkog odbora opravdani slažu se i u upravi Nacionalnog parka. Ipak, bez pomoći resornog Ministarstva uprava ne može ispuniti potraživanja radnika, kaže vršilac dužnosti direktora Nacionalnog parka „Sutjeska“ Miloš Nogo.

-Obavijestili smo sve koji su nadležni. Rekli su da pričekamo, da se strpimo još malo, ali uglavnom nijedan konkretan odgovor nismo dobili. Od Vlade Republike Srpske smo dobili jednu tranšu s kojom ne možemo da isplatimo nijednu platu-rekao je Nogo.

Komentarišući ranije navode Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske da od uprave od kraja januara očekuju analizu stanja u svim sektorima i prijedlog za rješavanje problema i da im ovaj dokument uprava NP „Sutjeska“ još uvijek nije dostavila, Nogo tvrdi da jedino nije urađen plan oporavka.

-Ministarstvo je upoznato i mi smo sve dostavili. Od nas su tražili plan oporavka, pravilnik i sistematizaciju i sve smo uradili, osim plana oporavka, jer, u suštini, ne možemo da ga uradimo bez njih. Ne možemo da uradimo plan oporavka na osnovu toga što nam kažu, a pritom nam traže da smanjimo sječu-rekao je Nogo.

U Nacionalnom parku „Sutjeska“ zaposleno je 105 radnika. Stalno zaposlenje ima njih 87, dok su ostali angažovani na sezonskim poslovima.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: