Vijesti

NP „Sutjeska“: Štrajkači ne odustaju od zahtjeva, najavljuju protestnu šetnju

23.03.2023 | 17:17 NP „Sutjeska“: Štrajkači ne odustaju od zahtjeva, najavljuju protestnu šetnju

Radnici Nacionalnog parka „Sutjeska“, koji su od juče u generalnom štrajku, okupili su se u blizini upravne zgrade kako bi još jednom zatražili ispunjenje zahtjeva i ukazali na težak položaj u kojem se nalaze. Ističu da od zahtjeva za isplatom neisplaćenih plata neće odustati. Najavljuju i protestnu šetnju.

Uz isplatu plata za decembar 2022. godine, januar i februar 2023. godine, plate za februar 2020. godine, kao i razlike plata od 10 i 20 odsto za jun i jul 2021. godine, u Štrajkačkom odboru podsjećaju da radnici traže i trajno rješavanje pitanja finansiranja i funkcionisanja Parka, te da tranša koju primaju od Vlade Republike Srpske bude dovoljana za bruto plate zaposlenih ili da se ova javna ustanova uvrsti u system trezorskog poslovanja.

Navode da su u želji da skrenu pažnju na probleme u kojima se nalaze namjeravali i da blokiraju magistralni put Foča-Gacko.

U tome ih je spriječila policija, uz obrazloženje da je riječ o vitalnom putu za koji nije moguće obezbijediti alternativu, kaže predsjednik Štrajkačkog odbora Dragomir Drakul.

-Od naših zahtjeva nećemo odustati dok god ne budu ispunjeni. Za ponedjeljak smo najavili protestnu šetnju od zgrade uprave do restorana „Komlen“ na Tjentištu i u toku dana očekujemo da će nam MUP Republike Srpske odobriti-rekao je Drakul.


Među radnicima koji već treći mjesec očekuju isplatu plate i zaostala primanja iz ranijih godina je i Marko Bursać, angažovan na poslovima šumarskog tehničara.

-Veoma teško se preživljava, pristižu rate i računi i u slučaju da dobijemo samo jednu platu ništa ne možemo da riješimo. Dovedeni smo na prag egzistencije-rekao je Bursać.

Dok radnici čekaju na rješenje pitanja od egzistencijalnog značaja, u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske kažu da će resorno ministarstvo sačekati nalaz finansijske revizije u Nacionalnom parku „Sutjeska“, koji će predočiti Vladi i nakon toga sistemski riješiti problem rada ove javne ustanove.

Kako je resorni ministar Bojan Vipotnik ranije izjavio medijima nakon nalaza finansijske revizije, Vladi Srpske će predložiti i sankcionisanje odgovornih u menadžmentu – i to ne samo smjenom, već i podnošenjem krivičnih prijava.

Vipotnik je podsjetio i da je poslata finansijska inspekcija koja će prečešljati finansijsko poslovanje Nacionalnog parka „Sutjeska“ unazad 10 godina, kako bi bilo ustanovljeno čija je krivica, ko nije transparentno radio i rukovodio ovom ustanovom.

Sa namjerom resornog ministra upoznati su i u Štrajkačkom odboru.

-Ministar je upoznat sa zahjevima radnika i jednim dijelom opravdava radnike, dok dio krivice prebacuje na menadžment ustanove. Međutim, nas to ništa ne zanima. Nemamo ništa protiv bilo koga i tu smo samo da tražimo svoja prava i svoje zarađene plate-naglasio je Drakul.


Da podržava radnike i njihove zahtjeve smatra opravdanim ranije je izjavio i vršilac dužnosti direktora NP „Sutjeska“ Miloš Nogo, koji se danas nije oglašavao.

U Nacionalnom parku „Sutjeska“ zaposleno je 105 radnika. Stalno zaposlenje ima njih 87, dok su ostali angažovani na sezonskim poslovima.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: