Sport

Bogatu kolekciju odličja Todović ukrasio ordenom trke “Takovski ustanak”

24.04.2023 | 13:57 Bogatu kolekciju odličja Todović ukrasio ordenom trke “Takovski ustanak”

U Srbiji je prvi put održana ateltska trka „Takovski ustanak“, od Takova do Gornjeg Milanovca, u slavu srpskih ustanika iz 1815. godine, a trku je uspješno istrčao i fočanski atletičar veteran LJubomir Todović.

Trčalo se 13 kilometara, od Takovskog grma- mjesta sa kojeg su Srbi, pod vođstvom Miloša Obrenovića, na Cvijeti 1815. godine krenuli u slavni ustanak protiv Turaka, pa do gradskog trga u Gornjem Milanovcu.


Učestvovalo je 200 takmičara, među njima i šezdesedevetogodišnji majstor karatea iz Foče LJubomir Todović, koji je ateltikom ozbiljnije počeo da se bavi od penzije.


Todović je prošle godine osvojio bronzanu medalju na Balkanskom prvenstvu u ateltici za veterane u Solunu, kao član reprezentacije Srbije, u disciplini balkanska štafeta, a sada je kolekciji brojnih odličja sa dugoprugaških trka dodao i orden Trke “Takovski ustanak”.


Najbrži su bili Strahinja Trakić iz Kragujevca i Nevena Jovanović iz Beograda, a organizatori su istakli da su svi koji su prošli kroz cilj pokazali da su nepobjedivi, baš kao naši preci  u Takovskom ustanku.

U Takovu, pod vođstvom Miloša Obrenovića, 23. aprila 1815. godine podignut je Drugi srpski ustanak protiv osmanske vlasti, iz kojeg je nastala moderna srpska država.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: