Obrazovanje

Učenici OŠ “Sveti Sava” biciklijadom promovišu zdrav život i štite okolinu

25.04.2023 | 12:18 Učenici OŠ “Sveti Sava” biciklijadom promovišu zdrav život i štite okolinu

Učenici fočanske Osnovne škole „Sveti Sava“ organizovali su danas vožnju biciklima centralnim gradskim ulicama da bi sugrađanima skrenuli pažnju da je taj vid rekreacije višestruko koristan.

U biciklijadi, povodom Dana planete Zemlje, učestvovalo je pedesetak osnovaca od šestog do devetog razreda, koji su u pratnji policije napravili veliki krug kroz grad.

Oni su nosili ekološke poruke kojima su ukazali da se manjom upotrebom motornih vozila čuva priroda, a da istovremeno vožnja bicikla, odnosno umjerena fizička aktivnost, najbolje čuva zdravlje.


Učenik šestog razreda Đorđe Doder biciklom svakodnevno dolazi u školu iz prigradskog naselja Barakovac.

„Sviđa mi se ova ideja, da pokažemo drugima da se ne mora uvijek ići autom, da može i ovako biciklom, da se ne zagađuje okolina i da uživamo u vožnji i u prirodi. Iz Barakovca je lijepa vožnja biciklom, pored rijeke, uživam dok vozim“, kaže Đorđe.


On dodaje da na putu za Barakovac nema mnogo trotoara, pa mora da vozi oprezno krajem kolovoza, a da bi najbolje bilo da se izgradi biciklistička staza.

Učenica sedmog razreda Katarina Bilinac poručuje da je biciklo poželjno što više koristiti.


„Najviše volim da vozim prema mome selu Jošanici i stazama u Donjem Poljem“, kaže Katarina.

Nemanja Mojović, učenik osmog razreda, biciklo vozi od prvog razreda.

„Često vozim biciklo. Više volim da vozim van grada, u prirodi, po okolnim brdima“, kaže Nemanja.

Biciklijadu je organizovala ekološka sekcija OŠ „Sveti Sava“, koju vodi nastavnica biologije Vanja Danojlić.


Ona upozorava da je na ulicama sve više automobila i sve više emisije ugljen dioksida, što je zabrinjavajuće.

„Cilj ove vožnje je da skrenemo pažnju na zdrav način života, da se više šeta, više voze bicikla, a da se smanji potrošnja goriva“, kaže Danojlićeva.


Ona navodi da djeca danas sve manje voze bicikla, pa su na ovaj način htjeli da ih podsjete koliko je vožnja na dva točka zabavna i korisna.

„Sve se promijenilo, djeca su više zatvorena u kući, više su na telefonima, kompjuterima, pa se trudimo kroz različite aktivnosti da se više druže, više šetaju, razgovaraju, da se bave fizičkim aktivnostima, jer sve što odstupa od standardnog plana i programa djeci je interesantno“, rekla je Danojlićeva.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: