Kultura

„Slikarstvo punog povjerenja“: Pola vijeka umjetnosti Radmila Marića

11.05.2023 | 16:59 „Slikarstvo punog povjerenja“: Pola vijeka umjetnosti Radmila Marića

U fočanskom Centru za kulturu i informisanje otvorena je izložba slika Radmila Marića „Slikarstvo punog povjerenja“. Obilježeno je i pola vijeka bavljenja slikarstvom ovog umjetnika iz Foče.

U pet decenija Marićevog umjetničkog djelovanja stalo je 15 samostalnih i više od 70 kolektivnih izložbi, na stotine likovnih kolonija u zemlji i inostranstvu.

Jubilarnu postavku čini 30 slika rađenih tehnikom ulje na platnu. Predstavljeni su pejzažni motivi – poljsko cvijeće, drveće i fočanski krajolici, dok su u fokusu figure.


Uložen trud ispunjen najvažnijim elementima likovne umjetnosti još jednom je potvrdio originalnost i umjetnički kvalitet jednog od najplodonosnijih slikara Gornjeg Podrinja, ocjena je kritike.

-Marićevi radovi odlikuju se ekspresivnim potezima, intenzivnim koloritom i snažnom teksturom, što je upečatljivo i što ga čini prepoznatljivim umjetnikom–rekao je Vladimir Milanović, akademski slikar.


Od početka sedamdesetih godina dvadesetog vijeka, kada je u Beogradu nagrađen za najbolji učenički rad do međunarodnih izložbi u Montreju, Minhenu, Ontariju, San Francisku i zemljama bivše Jugoslavije, poznavaoci umjetnosti pozitivno su ocjenjivali Marićeva djela.

Među brojnim pohvalama je i ona koju je potpisao čuveni Zulfikar Zuko DŽumhur, nakon izložbe u Herceg Novom 1984. godine.

-Zuko DŽumhur je napisao da se samo slike pamte i da sam otvorio pendžer svoga unutrašnjeg svijeta da bih oslikao svoje viđenje pejzaža i ušao u slikarstvo, bespuća i snoviđenja-istakao je autor izložbe Radmilo Marić.


Izložbu su organizovali Centar za kulturu i informisanje i Muzej Stare Hercegovine, uz podršku Opštine Foča.

-Centar za kulturu i informisanje prošle godine je raspisao konkurs, na koji se javilo više od 30 likovnih stvaralaca. Željeli smo uz pomoć Opštine i u saradnji sa Muzejom da na neki način afirmišemo lokalne stvaraoce. Komisija je izabrala radove Radmila Marića i sa velikim zadovoljstvom smo se obavezali da organizujemo ovakvu izložbu-rekla je direktor Centra Slavica Filipović.


Izložba „Slikarstvo punog povjerenja“ prodajnog je karaktera i biće otvorena do 19. maja.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: