Kultura

O umjetniku Ranku Kovaču najbolje govore djela i njegova djeca

15.05.2023 | 17:53 O umjetniku Ranku Kovaču najbolje govore djela i njegova djeca

Posthumna izložba umjetničkih radova velikog fočanskog akademskog slikara Ranka Kovača uokvirena pod nazivom „Pod budnim očima“ otvorena je u galeriji Muzeja „Stara Hercegovina“. Kovačev stvaralački opus obogatio je program Noći muzeja u Foči.

Umjetnik, pregalac i freskopisac, Ranko Kovač 1996. godine počeo je da radi kao profesor likovnog u fočanskom Srednjoškolskom centru. U to vrijeme bio je jedini akademski školovan slikar u Foči. Jedan je od osnivača ovdašnjeg Likovnog udruženja „Ton“. Bio je pokretač i dugogodišnji rukovodilac škole slikanja “Art in medijas res”, koja je nastala iz njegove školske likovne sekcije.

Postao je poznat kao izuzetan mentor koji je privlačio mlade i talentovane učenike. Znanje je nesebično poklanjao svojoj djeci, a najboljima je dao i životna opredjeljenja.


Dvadesetčetvorogodišnja Dragana Kovač, studentkinja Medicinskog fakulteta u Foči vjerno čuva uspomenu na svog profesora. Iako je životni put odveo na polje medicine, i dan danas druži se sa kistom i bojama. Svjetionik za ljubav prema slikarstvu bio je profesor Kovač.

-Ateljeu sam se pridružila još kao osnovac, bila sam jedna od najmlađih učenika. On nikada nije pravio nikakvu razliku među učenicima, čak ni po imenima, sve nas je nazivao jednim imenom-maestro. Ponosna sam i zahvalna što je on bio moj uzor, nadam se da on svoju impozantnu izložbu pravi među anđelima u Carstvu nebeskom-istakla je Kovačeva.


Mnogi Kovačevi učenici postali su poznati umjetnici. Jedan od njih je i Fočak Vladimir Milanović. Pored znanja i tehnika koje je usvojio od profesora, prevagu za upis na akademiju odnijela je ljubav ka likovnom stvaranju koju je, kako kaže, umio jedino da usadi Ranko Kovač.

-Ta ljubav se stvorila odmah na početku, vremenom smo dosta učili, spremali se, izlagali, stvarali, tako da nas je on praktično spremao za prijemne ispite za akademije. Mnogi su se pitali kako to da iz Foče uvijek dolaze dobro pripremljeni studenti, a sve su to bile Rankove zasluge-rekao je Milanović.


Tih i skroman po prirodi, Kovač je uvijek bio spreman da pomaže i kolegama, razvoju pojedinaca i zajednice. Najveći dio njegovog umjetničkog opusa predstavljaju ikone i duborez. Spajao je drevno i moderno, stvarajući djela sa snažnim ličnim pečatom. Kolege ga pamte kao majstora sigurne ruke i monaške skromnosti.

-Dosta dobro je vladao crtežom i gradio čvrstu kompoziciju, na njegovim ikonama vidimo bogat kolorit. Unio je dosta svog stila, modernog stila, nastojeći da poveže tradiciju i moderno slikartsvo. U tome je poprilično uspio, njegova originalnost govori o vrijednosti likovnog djela-rekao je predsjednik Likovnog udruženja „Ton“ Radmil Kovačević.


Postavka u čast slikara koji je zadužio Foču svojim karakterističnim izrazom izazvala je divljenje i poštovanje brojne publike. Posebne emocije i među članovima Kovačeve porodice.

-Danonoćno je radio, a najviše je volio svoju djecu iz škole „Art in medijas res“. Često bi tokom rasprave sa mnom znao da kaže : „Nemoj mi ništa pričati o djeci, ja najviše volim svoju djecu“, rekao je Čedo Kovač, brat pokojnog profesora Kovača.


Sa ovom izložbom i Muzej „Stara Hercegovina“ istakao je priznanje profesoru Ranku Kovaču.

-Čovjek koji je zaista zaslužio da organizujemo ovakvu izložbu, koji je sebe nesebično davao svim učenicima. Ostavio je neizbrisiv trag u ovom gradu u razvoju omladine, umjetnosti i ljubavi prema likovnoj kulturi-rekla je direktorka Muzeja Duška Stanković.


Izložba Kovačevih djela, kojom se fočanski muzej deveti put pridružio ostalim domaćim i evropskim muzejima u obilježavanju manifestacije „Noć muzeja“, pred publikom će biti do 22. maja.

Ranko Kovač preminuo je 7. aprila 2022. godina, nakon duge i teške bolesti. Sahranjen je u rodnoj Ustikolini kod Foče.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: