Vijesti

Fočaci svog nebeskog zaštitnika proslavili u obnovljenom hramu

22.05.2023 | 16:29 Fočaci svog nebeskog zaštitnika proslavili u obnovljenom hramu

Pravoslavni vjernici u Foči proslavili su danas svoju krsnu slavu Prenos moštiju Svetog Nikole, a svetu arhijerejsku liturgiju u obnovljenom Svetonikolajevskom hramu služio je mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Mitropolit Hrizostom je čestitao vjernicima slavu i, kao je istakao, istorijsko obnavljanje Hrama Svetog Nikole, koji je izgrađen za vrijeme turskog ropstva, 1857. godine.


Nakon liturgije i lomljenja slavkog kolača, uslijedila je veličanstvena litija ulicama Foče, od Hrama do zgrade opštine, u kojoj je učestvovao veliki broj vjernika, među njima članovi fočanskih sportskih kolektiva, Kulturno-umjetničkog društva, djeca iz obdaništa.


Ispred centralnog spomenika poginulim borcima i civilima iz Odbrambeno-otadžbinskog rata služen je pomen, a zatim je obred lomljenja slavskog kolača obavljen i u zgradi opštine.

Načelnik opštine Milan Vukadinović čestitao je mitropolitu Hrizostomu, sveštensvu, građanima Foče i radnicioma opštinske uprave krsnu slavu.


“Litija je bila, zaista, veličanstvena. Zahvalio bih se svim učesnicima, od KUD-a, sportskih i drugih udruženja, do svih građana koji su uveličali proslavu našeg nebeskog zaštitnika”, rekao je Vukadinović.

On je dodao da se obnova Hrama Svetog Nikole nastavlja.

“Hram Svetog Nikole je naš izvorni fočanski pravoslavni hram, koji treba da zasija u punom ruhu. Već su neke stvari urađene, a slijede i druga i treća faza i u saradnji sa Srpskom pravoslavnom crkvom i našim vjerujućim narodom uspjećemo u našoj misiji”, rekao je Vukadinović.

Unutrašnjost Hrama Svetog Nikole, koji je na listi zaštićenih nacionalnih spomenika BiH, bila je prilično oštećena i oronula.

Blagoslovom mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma, a pod nadzorom i uz odobrenje Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa, izvršena je restauracija zidnog slikarstva.

Očišćen je i ikonostas, pa je unutrašnjost crkve dobila mnogo svjetliji i ljepši izgled.

Obova hrama još nije završena, a nakon oslikavanja zidova uslijediće i postavljanje podnog grijanja.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: