Vijesti

Uređenom stazom do muzeja prirode i vidikovca Kulina

22.05.2023 | 16:35 Uređenom stazom do muzeja prirode i vidikovca Kulina

Nadaleko poznate prirodne ljepote kojim obiluje Foča godinama unazad privlače brojne domaće i strane turiste. Uz najtraženije i najpopularnije destinacije poput Nacionalnog parka „Sutjeska“, nezaobilaznog raftinga na Tari i Pješčanih piramida svojevrstan turistički potencijal je i novomarkirana pješačka staza „Tragom drevnih ljudi“ na platou kanjona rijeke Bistrice. U nesvakidašnje ljepote ovog kraja uvjerili su se i učesnici promotivne šetnje, kojom je staza zvanično otvorena.

Zahvaljujući zalaganju grupe entuzijasta okupljenih u Planinarsko-speleospasilačko društvo „Vučja stopa“, staza je uređena i markirana. Avanturistima je olakšan obilazak i uživanje u raskoši nekih od najznačajnijih kulturno-istorijskih i prirodnih bogatstava na području Foče.


Staza „Tragom drevnih ljudi“, duga osam kilometara, povezuje pećine Ledenjača, Toplica, Mala kutlača i Tamnica, te ostatke kule Herceg Stefana i vidikovac Kulina, sa kojeg se pruža pogled koji „oduzima dah“.

U ovom kraju priroda je bila nesebična, a na čovjeku je ostalo da o njoj brine, istražuje i uživa u prizorima koje je isklesala. Time su se vodili i u „Vučijoj stopi“ kada su odlučili da zasuču rukave i ukažu na turističke potencijale kanjona Bistrice.

-Asfaltni put vodi od Miljevine do početka staze, gdje su postavljene dvije informativne table sa podacima o zahtjevnosti staze i šta je moguće obići sa vodičem, a za šta vodič nije potreban. Uređen je i pristupni put do pećine Mala kutlača u vidu ferate. U dužini od 150 metara do ulaza u pećinu postavljena je čelična sajla, dok je cijela staza označena speleo i planinarskom markacijom-rekao je Ognjen Matović, predsjednik Društva.


Dobro označenom maršrutom od sela Donji Budanj koračali su i studenti fočanskog Medicinskog fakulteta. Nikšićaninu Vasiliju Čvoroviću i Snežani Ninković iz Rogatice boravak u prirodi dobro je došao i za predah od napora koji ulažu tokom spremanja ispita.

-Zadovoljan sam turom, za koju nije potrebna velika fizička sprema. Obišli smo pećine i svaka je na svoj način posebna i zanimljiva. Za ovaj obilazak dovoljna je samo želja i ljubav prema prirodi-kaže Čvorović.

-Ranije sam išla samo na Trnovačko jezero i iskreno sramota me je što za šest godina koliko sam u Foči nisam posjetila ništa više od fočanskih prirodnih ljepota. Zaljubljenik sam u prirodu, ovdje je predivno i pozivam ostale kolege sa fakulteta da izađu iz čitaonice i obiđu prirodu, jer se sve može postići-rekla je Ninkovićeva.


Uz laganu šetnju kroz višedecenijsku listopadnu šumu i obilazak lokacija sa kojih se pružaju nestvarni prizori, ljubitelje prirodnih atrakcija ponajviše je oduševio obilazak ovdašnjih pećina. Bogatstvom pećinskih ukrasa poseban utisak ostavlja Mala kutlača.

-Priroda se za sve potrudila, a mi nismo znali da ovo postoji. Vodiči su nam omogućili da istražimo dio toga i zavirimo u pećinu. Uz unutrašnjost, najviše me je impresionirao prilaz Maloj kutlači, koji zahtjeva malo tehnike i upotrebu posebne opreme. Lijepo nam je sve objašnjeno, tako da svima preporučujem da dođu-rekla je Irena Mladenović.


-Sav pećinski nakit kojim pećina obiluje nudi prelijep prizor i svima koji nisu osjetili čari podzemnog svijeta preporučujem da posjete ovo mjesto-rekao je Jovan Drakul.

-Ovo je odlična prilika za sve koji nikad nisu bili u pećinama, jer rijetko gdje može da se doživi ovakvo iskustvo i vidi kako priroda stvara remek-djela-kaže Jovan Palikuća


-Doživjeli smo posebno iskustvo i svima bih preporučila da posjete ovaj kraj. Najvažnije je da smo bili obezbijeđeni i u sigurnim rukama-rekla je Nevena Novović.

Da se biseri prirode na ovom području mogu upoznati i obići bez većeg umora, te da su staza i pećine pogodne za posjetu i najmlađih planinara uvjerio se i trinaestogodišnji Filip Lečić.

-Drago mi je što sam došao i bilo je zabavno. Unutrašnjost pećine je prelijepa-rekao je Filip.


Bez obzira na ocjene učesnika promotivne šetnje o zahtjevnosti staze, upućeni pozivaju na oprez i savjetuju – u pećine ne idite bez opreme i obučenih vodiča.

-U pećine Ledenjača i Tamnica, koje su manji speleološki objekti, moguće je ući bez vodiča, ali Mala kutlača i Toplica zahtjevaju određeno tehničko znanje i opremu, tako da je za ulazak u njih potreban obučen vodič i oprema-naglasio je Ognjen Matović.


Uređenje i markiranje staze „Tragom drevnih ljudi“ pomogli su Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske, Šumsko gazdinstvo „Maglić” i Opština Foča.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: