Vijesti

Slava Spomen crkve jošaničkim mučenicima- srpsko ime opstalo uprkos stravičnom zločinu

25.05.2023 | 16:15 Slava Spomen crkve jošaničkim mučenicima- srpsko ime opstalo uprkos stravičnom zločinu

U Gornjoj Jošanici kod Foče juče je proslavljena krsna slava Crkve Svetih Ćirila i Metodija i služen parastos za mještane ovog kraja stradale u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, među kojima je i 56 žrtava stravičnog zločina, koji je počinila muslimanska vojska na Nikoljdan 1992. godine.

Svetu arhijerejsku liturgiju u Crkvi Svetih Ćirila i Metodija, koja je podignuta u spomen na jošaničke mučenike, služio je mitropolit dabrobosanski Hrizostom.


U obraćanju vjernicima, nakon parastosa kod spomenika u blizini crkve, mitropolit Hrizostom je naveo da su mještani Jošanice stradali samo zbog srpskog imena i pravoslavlja, od onih koji su željeli rasturanje bivše otadžbine i uništenje svega što je bilo zajedničko i plemenito.


Vladika je naveo da su nezvani gosti došli u Jošanicu kada ih niko nije očekivao- na Svetog Nikolaja, poklali nejač i stare i bestijalno ih mučili.

On je poručio da je volja Božija da jošanički mučenici  nisu zaboravljeni i  da svake godine narod dolazi na mjesto njihovog stradanja, s njima se molitveno druži, pali im svijeće i polaže cvijeće.

„Oni su pribrojani saboru naših svetih predaka, to je slava i utjeha svih mučenika i nevino postradalih. Zato danas, kada je naša slava, znam da je žalovanje još prisutno, ali i njima i svima nama još pjevamo Hristos vaskrse“, rekao je vladika Hrizostom.


Svjedok zločina Dušanka Lalović kaže da zaborava nema i da su sjećanja ista, bez obzira da li je prošla jedna ili 31 godina.

„Počinici zločina stvaraju svoje porodice, stvaraju imperije po bijelom svijetu dobro zaštićeni od nadležnih provosudnih institucija“, rekla je Lalovićeva.

Ona je dodala da se nakon hapšenja osumnjičenih u decembru, i njihovog puštanja na slobodu, nažalost, ništa nije desilo.

Načelnik opštine Foča Milan Vukadinović rekao je da je razočaravajuće što poslije 31 godinu niko nije odgovarao za zločin u Jošanici.


„Bezbroj apela i dopisa koje šaljemo, ja kao načelnik i Boračka i Organizacija porodica poginulih, nadam se da će uticati na tužilaštvo i sudstvo da ovaj gnusni zločin, možda i najveći u ovom dijelu Srpske, istraže i vinovnike privedu licu pravde“, rekao je Vukadinović.

On je poručio da današnja slava i veliki broj okupljenog naroda svjedoče da  Jošanica vaskrsava.


„Vaskrsava ovom crkvom koju smo uspjeli da izgradimo uz volju Božiju i volju naroda. Doveli smo asfaltni put da ovo mjesto upravo bude mjesto sabiranja, mjesto istorijskih časova, gdje će naša djeca i potomci pamtiti šta se desilo 1992. godine“, rekao je Vukadinović.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić poručio je ispred spomenika jošaničkim mučenicima da maksima koja važi svuda u svijetu- da je pravda spora, ali dostižna, ne vrijedi samo za Srbe.

On je naveo da je bilo dovoljno elemenata i dokaza da se ovaj zločin odmah poslije rata procesuira i da počinioci odavno budu u zatvoru.


„Svjedoci smo da je 31 godina prošla, a da niko još nije procesuiran za ovaj zločin u kome žrtve nisu birane, od djeteta od dvije i po godine do najstarijih. Zločin je izvršen i vatrenim i hladnim oružjem, obudkcije su izvršene, dokazi prikupljeni, ali oni ljudi koji su pohapšeni prošle godine i dalje su na slobodi“, rekao je Ostojić.

Pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Nebojša Vidaković rekao je da je zadatak svih u Republici Srpskoj da čuvaju sjećanje na nevino postradale Jošaničane.

„Sud BiH još nije procesuirao zločince, iako su oni poznati svima, samo ne Sudu BiH“, rekao je Vidaković.

Domaćini krsne slave bili su lovci iz Jošanice, članovi Lovačke sekcije „Preljuća“ pri fočanskom Lovačkom udruženju “Bakić“.


Član lovačke sekcije Nenad Matović kaže da im je srce puno kada vide da se oko crkve narod okupio u velikom broju.

„Naša crkva, pored vjerske vrijednosti, ima i moralnu poruku, a to je da smo ostali i opstali na ovim prostorima. Da se još okupljamo, da ćemo i ostati i opstati i u budućim vremenima, da će se slava crkve slaviti, a nama lovcima danas je posebna čast“, rekao je Matović.


Na Nikoljdan, 19. decembra 1992. godine pripadnici takozvane Armije BiH na kućnom pragu svirepo su ubili 56 mještana Gornje Jošanice.

Među žrtvama bila je 21 žena i troje djece, koja su prethodnog dana sa roditeljima došla iz Foče da na selu dočekaju Svetog Nikolu.

Ugašeni su životi desetogodišnje Dragane Višnjić, njenog tri godine mlađeg brata Dražena i dvogodišnje Danke Tanović.

Fočanska Boračka organizacija tradicionlano obilježava godišnjicu stradanja u Jošanici u maju povodom LJetnog Nikoljdana, a spomen crkva je ponijela ime svetih Ćirila i Metodija, koji se proslavljaju dva dana nakon Nikoljica.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: