Kultura

Poema „Žbir“ – djelo o moralnim vrijednostima

26.05.2023 | 16:14 Poema „Žbir“ – djelo o moralnim vrijednostima

U Centru za kulturu i informisanje promovisana je šesta knjiga Branimira Radovića, poema „Žbir“, koja je nakon sedam godina pisanja ugledala svjetlost dana.

Žbir, tumačenje te riječi na treba tražiti u rječnicima. Žbir, doslovno rečeno, je špijun, uhoda ulizica, mali sitni čovjek koji živi među nama, a bez kojeg se izgleda ne može, pojašnjava autor poeme Branimir Radović.

Poema „Žbir“ govori o moralnim vrijednostima, dodaje Radović: „U ovoj poemi ima dosta likova, a ja sam narator i tu pričam svoje gledanje na situaciju gdje se digla velika povika i galama na jednog dobrog, časnog i poštenog čovjeka. U poemi ja vidim da je to tako, da se nepravda lomi na njegovim plećima, i nema niko da mu pomogne. Ja odlučan prilazim i pružam mu podršku, ali ja sam apsolutno nemoćan. S druge strane, oni koji su lagali o njemu, žbirovi, i dalje opstaju, a on vodi svoju bitku o pravdi i poštenju“.  


U romanopoemi „Žbir“ kako ju je nazvao recenzent Slobodan Ristović, skoro svi akteri su naelektrisani različitim strujanjima, od onih moralnih do onih koji nisu iz te pjesme, stoji u recenziji. „Žbir“ je sociološko-filozofsko djelo kojem je potreban tumač, kaže Ristović: „Ne može se ova poema čitati kao poezija, da se brzo prođe kroz to, jer to nije takva materija. Žbir nije tok kojim se brzo hodi, to je tok kojim se brodi i to polako. Nadam se da će jedan broj ljudi koji budu čitali ovu knjigu imati dovoljno vremena, smisla i znanja da se vraćaju i da poemu čitaju u dionicama, kako je ona i napisana“.

Cilj fočanskog Centra za kulturu i informisanje, koji je organizator promocije, jeste da uvijek da podršku i stane iza lokalnih stvaraoca, rekla je direktor CKI Slavica Filipović: „Ja ću samo citirati recenzenta Ristovića koji je rekao da smo srećni što večeras promovišemo ovu knjigu, jer u nekom ranijem, ne baš davnom  vremenu, ova knjiga bi bila vjerovatno zabranjena“, rekla je Filipovićeva.

Branimir Radović, do sada je pored poeme „Žbir“ objavio i romane „Trag“ i „Rasuti biseri“, poemu „Zoran“, knjigu pjesama „Igle“, te sonete „Ona“.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: