Učiteljska škola u Foči- davala znanje i vaspitanje, učila poštovanju

27.05.2023 | 16:10 Učiteljska škola u Foči- davala znanje i vaspitanje, učila poštovanju

Nekadašnji učenici Učiteljske škole “Ivo Lola Ribar” iz Foče, koji žive širom planete, okupili su se danas u Osnovnoj školi “Sveti Sava” na već tradicionalnoj majskoj prozivci, da bi još jednom evocirali uspomene na đačke dane u ovoj po mnogo čemu posebnoj školi, koja je važila za jednu od najjačih takve vrste u bivšoj Jugoslaviji.

Učiteljska škola u Foči osnovana je 1960. i radila je do 1972. godine, a pohađali su je đaci iz svih krajeva bivše Jugoslavije, najviše iz BiH, Crne Gore i Srbije.


Škola je bila prepoznatljiva po izuzetno kvalitetnom nastavnom kadru, kojeg su uz domaće činili i profesori sa strane, po oštroj disciplini, ali i bogatim vannastavnim aktivnostima.

Ostala je priča da je Učiteljsku školu u Foči bilo teže završiti nego fakultet.

Rogatičanin Marko Miličević, nakon Učiteljske škole, završio je Fakultet političkih nauka i većinu radnog vijeka proveo je u Lazarevcu kao direktor i glavni i odgovorni urednik Radija Lazarevac.

“Učiteljska škola u Foči dala je takvo znanje za one koji su nastavili dovoljno je da samo knjigu prelistaju i da im je sigurna sedmica. Profesori su bili divni, škola je dala dosta kvalitetnih kadrova, dala je znanje”, kaže Miličević.


Zahvaljujući brojnim muzičkim i sportskim sekcijama, Učiteljska škola imala je veliki društveni značaj za Foču i može se reći da je preporodila sportski i kulturni život u ovom gradu.   

Bivši đaci ove škole navode da se tada uz obrazovanje i vaspitavalo, a učitelji su bili mnogo više od učitelja. U selima u kojima su radili bili su i ljekari i veterinari, pravnici i sudije- nosioci društvenog života.

Petar Skakavac iz Nikšića završio je Učiteljsku školu u Foči 1970. godine i čitav radni vijek proveo je kao učitelj.

Prisjećajući se svojih profesora iz Foče, a posebno mu je u osjećanju ostao profesor srpskog jezika Ilija Krunić, ističe da su bili strogi, ali pravični, i veoma disciplinovani, pa se nikada nije moglo desiti da zakasne na čas.

Takav pristup i njima su usadili, pa je i on gdje god je radio primijenjivao sve što je od svojih profesora naučio.

“Radio sam i po seoskim školama, učitelji su tada bili cijenjeni, poštovali su ih i roditelji i učenici, međutim, danas je najteže sa roditeljima. Sa djecom je divno raditi, samo danas je teško raditi sa roditeljima”, kaže Skakavac.

Fočak Momir Popović, nakon Učiteljske škole, kao istaknuti sportista- fudbaler “Sutjeske” i atletičar, završio je Fakultet fizičke kulture u Beogradu, a zaposlenje je našao u Srednjoj tehničkoj školi u Čačku.


U toj školi radio je četiri decenije, sve do penzije, i u više navrata je nagrađivan kao najbolji profesor fizičkog vaspitanja u Čačku.

Ističe da za sva ta priznanja veliku zahvalnost duguje, kako kaže, izvrsnim profesorima Učiteljske škole u Foči, koji su ga odlično naučili pedagošku grupu predmeta- psihologiju, pedagogiju, metodiku.

“Profesorka Obućina, profesori Koro, Čižek i drugi bili su vanserijski. Ne potcjenjujem ni sadašnju prosvjetu, profesore, đake, roditelje, ali je velika razlika. Bila je disciplina, ali prije svega poštovanje i vaspitanje”, kaže Popović.

Uz domaće, najviše đaka bilo je iz Crne Gore, među njima i Desanka Jusufović, koja je kao prosvjetni radnik uspješno radila i u Švedskoj, gdje trenutno uživa u zasluženoj penziji.


“Radila sam u Švedskoj prvo kao prevodilac, a zatim kao pedagog maternjeg jezika u obdaništima, što je pomoglo da djeca sa naših prostora brže nauče jezik, da se osjećaju sigurno. Upoređujući sa švedskim, moja lična ocjena je da je naše obrazovanje kvalitetnije”, rekla je Jusufovićeva.

U inostranstvu je, tačnije u NJemačkoj, penziju kao prosvjetni radnik stekla i Božana Todorović iz Bratunca. Nakon Učiteljske škole u Foči, završila je Pedagošku akademiju u Tuzli.

“Kao takva, mogla sam da dobijem posao kao prosvjetni radnik u NJemačkoj, jer sam znala njemački jezik. Tamo sam radila 32 i po godine kao prosvjetni radnik i tamo ostvarila penziju”, kaže Todorovićeva.


Nekadašnji profesor pedagogije i psihologije u Učiteljskoj školi u Foči Mirjana Jovičić napominje da je ova škola davala kvalitetno obrazovanje i vaspitanje, za koje kaže da se u međuvremenu negdje izgubilo.

“Kakav je proces obrazovanja danas, teško je govoriti, jer u svemu što se dešava u svijetu i kod nas obrazovanje i vaspitanje nije moglo ostati nedirnuto. Djeca su najmanje kriva, jednostavno oni su rezultat onoga što mi tražimo od njih, a čini mi se da se zadnjih godina vrlo malo traži. Pominju se đačka prava- nikada se đačka prava nisu tražila prije završavanja obaveza, a sada je to izgleda pravilo”, upozorava Jovičićeva.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: