Kultura

Likovna radionica na Brionima okupila osnovce, srednjoškolce i studente

30.05.2023 | 15:58 Likovna radionica na Brionima okupila osnovce, srednjoškolce i studente

Na ostrvu Brioni kod Foče u toku je dvodnevna likovna radionica Centra za kulturu i informisanje u kojoj učenici osnovnih i srednjih škola, te studenti, među kojima su i strani studenti iz Indije i Italije, pod nadzorom akademskih slikara, uče osnovne elemente slikarske tehnike ulje na platnu.

Likovnu radionicu drugu godinu zaredom organizovao je Centar za kulturu i informisanje u saradnji sa Likovnim udruženjem “Ton” iz Foče, a uz Misiju OEBS-a u BiH, ove godine pomogao je i Kazneno-popravni zavod omogućivši održavanje radionice u prelijepom prirodnom ambijentu svog turističkog kompleksa na riječnom ostrvu.


Više studenata iz Indije rado se odazvalo likovnoj radionici.

Jedna od njih, Janšika Kambodž kaže da nema ljepšeg načina da iskoriste ono malo slobodnog vremena u pauzama između predavanja i spremanja ispita.

“Organizacija umjetničke radionice je zaista dobra. Na fakultetu sve vrijeme učimo i ovo nam veoma dobro dođe da odmorimo i predahnemo od napornog učenja. Ovo mjesto je prelijepo, profesori koji nam pokazuju kako da slikamo su odlični”, rekla je mlada Indijka.


Ona je dodala da joj se mnogo sviđa fočanska priroda, posebno planine, rijeke i čist vazduh.

Učenik šestog razreda Osnovne škole “Veselin Masleša” Luka Rašević kaže da je naučio puno o slikanju.

“Crtao sam Vini Pua, sviđa mi se moj rad. Ovdje je priroda prelijepa, volim slikarstvo, opuštam se dok slikam”, kaže Luka.

Katarina Bilinac, učenica sedmog razreda Osnovne škole “Sveti Sava” slikala je vazu sa cvijećem i zeca.

“Mnogo sam naučila od profesora, volim da slikam i ovdje mi je divno”, rekla je Katarina.

Akademski slikar Vladimir Milanović kaže da su se ove godine fokusirali na slikanje uljanim bojama.


“Ima talenata, naravno. Kandidati su različitih uzrasta, razlikuju se u stilu i po nivou talenta koji posjeduju, tako da će izložba biti bogata i raznolika sa dosta lijepih i neobičnih radova”, rekao je Milanović.

Slikar Radmilo Marić kaže da slikarstvo govori univerzalnim vizuelnim jezikom, tako da su se i učesnici radionice iz Indije i Italije odlično uklopili.

“Talenata ima, a neki se prvi put susreću sa uljem, pa im objašnjavamo postupak- od posnog ka mrsnom. Ovo je odličan poduhvat i očekujemo da će se ove aktivnosti nastaviti”, naveo je Marić.


Broj učesnika bio je ograničen, a interesovanje je bilo veliko, pa organizatori najavljuju da će slične radionice organizovati i tokom ljeta, kada će svi oni koji ovaj put nisu mogli biti uključeni imati priliku da iskažu svoj slikarski talenat.

Direktor Centra za kulturu i informisanje Slavica Filipović podsjetila je da su prvu likovnu radionicu organizovali prošle godine ispred Hrama Svetog Save i u parku Aladža uz pomoć akademskog slikara Danila Ivanovića, Fočaka koji živi i radi u Oslu.

Filipovićeva kaže da su ove godine izabrali ostrvo Brione, prelijep prirodni ambijent gdje stvaraoci imaju priliku da se izraze najbolje što znaju.

“Centar za kulturu i informisanje dobro sarađuje sa Medicinskim fakultetom, pa u akciji učestvuju i strani studenti. Zadatak nam je kada se radovi završe da organizujemo izložbu ove godine u Centru za kulturu i informisanje”, rekla je Filipovićeva.

Ona se zahvalila Kazneno-popravnom zavodu što je omogućio da se likovna radionica održi na ostrvu Brioni, kao i Misiji OEBS-a u BiH, koja je snosila troškove nabavke slikarskog materijala.

Likovna radionica završava se danas.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: