Sport

Sportisti „Maglića“ na kampu „Srbija te zove“

15.08.2023 | 17:14 Sportisti „Maglića“ na kampu „Srbija te zove“

Dva člana odbojkaškog kluba Maglić, Anja Dostić i Vukašin Paprica, učestovali su na sportskom kampu „Srbija te zove“, u organizaciji „Sportstars-a“, sportske organizacije koja se bavi edukacijom stručnjaka i djece u oblasti sporta.

Odbojkaški Savez Republike Srpske i Sportska organizacija „Sportstars“ potpisali su prije četiri godine protokol o saradnji, nakon kojeg je veliki broj odbojkaša iz Srpske učestvovao na sportskim kampovima „Srbija te zove“, namjenjenim djeci iz Srbije, Republike Srpske i inostranstva.


Ove godine na kampu je učestovalo 29 sportista iz Republike Srpske, a među njima i članovi Odbojkaškog kluba Maglić Anja Dostić i Vukašin Paprica, kaže Ivana Smrekić, član Upravnog odbora Odbojkaškog saveza Republike Srpske i sekretar OK „Maglić“:

„Sa njima rade profesionalni treneri, poznata i priznata imena u svijetu sporta. Anja i Vukašin su se izuzetno dobro pokazali na kampu, za njih sam dobila sve pohvale od trenera i članova Odbojkaškog saveza Republike Srpske. Ovaj kamp je jako lijepa priča koji mladim sportistima nudi brojne mogućnosti“, rekla je Smrekićeva.

Anja i Vukašin nose najljepše uspomene sa desetodnevnog kampa u Beogradu. Stekli su nova iskustva, vještine i znanja, upoznali brojne drugare.

„Na kampu smo došli do različitih znanja koje nam prenose treneri a to znanje kasnije možemo primjeniti u svom klubu i uklapati sa vještinama koje već posjedujemo. Cilj kampa je da upoznamo različite ljude i da razmijenimo naša odbojkaška iskustva. Posmatrajući njih upijali smo znanje„ rekla je Anja Dostić, član kadetske, juniorske i seniorske selekcije Maglića.

Najveći utisak na Anju, kako je rekla gostujući u Jutarnjem programu Radio Foče, ostavio je proslavljeni srpski odbojkaš Vladimir Vanja Grbić: „Sjećam se rečenice koju je rekao da je razlika između dobrog i vrhunskog sportiste samo  u glavi. U odbojci je najvažnije to kako se mi postavimo u glavi i kako razmišljamo, a sve ostalo se može naučiti na treningu. Kako je rekao Vanja, glava je jedna od osnovnih stvari koja dijeli vrhunske i dobre sportiste“, kaže Anja.

Za Vukašina Papricu, člana kadetske i juniorske selekcije Maglića,  najbitnije je da je na kampu naučio da je za vrhunskog sportistu veoma važna diciplina i ljubav prema sportu koji igrate: „Neki od najpoznatijih imena iz odbojke podjelili su sa nama njihova iskustva sa takmičenja, kao i korake kojima su se oni vodili u svojim uspješnim karijerama. Ono u čemu se svi slažu jeste da je za vrhunskog odbojkaša neophodna disciplina, rad, posvećenost sportu i jedna od najbitnijih stavki, ljubav prema odbojci“.  

Ono što je Vukašin primjetio i što ga izuzetno raduje jeste da i klubovi iz NJemačke i Italije, čiji su polaznici bili na kampu, trenažni proces provode na sličan način kao i u Foči, što je po njegovom mišljenju velika prednost za domaće trenere i klub: „U razgovoru sa njima primjetio sam da su im principi treninga dosta slični principima kojima se vode naši treneri. Bitna je kondicija i kao što sam rekao disciplina i rad, kao i volja za odbojkom. Raduje me što radimo na sličan način“, rekao je Vukašin.

Polaznici kampa „Srbija te zove“ pored sportskih aktivnosti, imali su priliku da posjete znamenitosti Beograda, Hram Svetog Save, Skupštinu Srbije, Beograd na vodi, a za sve sportiste upriličen je i prijem kod predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: