Slava Bogoslovije: Sabornost učenika jača i od korone

17.09.2020 | 13:33 Slava Bogoslovije: Sabornost učenika jača i od korone

Učenici i profesori Srednje bogoslovske škole Svetog Petra Dabrobosanskog u Foči, zajedno sa zvanicama i vjernim narodom, proslavili su danas svog nebeskog zaštitnika čije ime nosi ova škola.   

Učenici i profesori Srednje bogoslovske škole Svetog Petra Dabrobosanskog u Foči, zajedno sa zvanicama i vjernim narodom, proslavili su danas svog nebeskog zaštitnika čije ime nosi ova škola.   

Pripremajući se za sveštenički i vjeroučiteljski poziv i živeći u internatu koji se nalazi u školskom krugu, gdje zajedno dijele i dobro i zlo, učenici Bogoslovije uče se zajedništvu, čime i u praksi svjedoče Hristove riječi iz Jevanđelja: “Gdje su dva ili tri sabarana u ime moje, ondje sam i ja među njima”.

“Ja sam iz Ljubinja iz šestočlane porodice, međutim, ovdje je porodica mnogo većeg obima i zaista je jedan lijep osjećaj zajedništva koji se riječima ne može opisati”, kaže učenik četvrtog razreda Goran Brborić.

A koliko su zavoljeli  bogoslovski poziv najbolje se pokazalo za vrijeme prekida nastave zbog epidemije virusa korona.

Tako je Goran jednostavno morao bar jednom mjesečno da dođe u Foču, kada bi našao neki prevoz iz Ljubinja, kako kaže, samo da ga želja mine.

Došao bi u školski krug, malo prošetao i nakon sat dva vraćao bi se kući.

“Nakon šest mjeseci, Bogu hvala, konačno, uz izobilje zadovoljstvo, vratili smo se u našu školu. Osjećaj je veličanstven. Mislim da bilo kakva nevolja da nas zadesi, ona ne može da naruši sabornost naše Crkve koja se, kako je govorio Sveti Petar Dabrobosanski, kao dobra mati brine za sve nas”, pojašnjava budući bogoslov iz Ljubinja.

Fočanska Bogoslovija ove godine slavi dva jubileja- 25 godina od početka rada, kada je postala privremeno boravište izbjegličke Bogoslovije Sveta tri jerarha iz manastira Krka u Hrvatskoj, te 20 godina otkako nosi ime Svetog Petra Dabrobosankog.

Zbog epidemije virusa korona krsna slava obilježena je skromno, a za narednu godinu pomjerena je proslava ova dva jubileja.

Rektor Bogoslovije Ljubomir Prijović ističe da su plodovi dvoipodecenijskog rada ove škole vidljivi u cijelom svijetu, te da nema kontinenta gdje nema nekog njihovog učenika da obavlja svoju svešteničku dužnost.

“Poslije završene srednje škole, učenici po blagoslovu svojih nadležnih arhijereja treba da upišu bogoslovski fakultet, da bi usavršili svoje znanje i nakon toga bili raspoređeni na svešteničku, profesorsku ili vjeroučiteljsku službu”, rekao je Prijović.

On je napomenuo da se u školi i internatu pridržavaju svih propisanih mjera zaštite od virusa korona.

Školovanje u Bogosloviji Svetog Petra Dabrobosanskog traje pet godina, a trenutno je pohađaju 54 učenika.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: