Vijesti

Počinje gradnja Hrama Svete velikomučenice Nedjelje u Zavaitu

03.09.2023 | 08:39 Počinje gradnja Hrama Svete velikomučenice Nedjelje u Zavaitu

U planinskom selu Zavait, nadomak Foče, koje je u Odbrambeno-otadžbinskom ratu iznjedrilo najveće junake, istorijski je dan. Nakon viševjekovnog iščekivanja podiže se crkva. Mitropolit dabrobosanski Hrizostom osveštao je zemljište i časni krst na kojem će u blizini nekadašnje škole uskoro početi gradnja.

U arhipastirskoj besjedi mitropolit Hrizostom poručio je da je dan kada se osvećuje zemljište za crkvu veliki istorijski momenat, jer će gradnjom svetinje u Zavaitu biti nadoknađeno sve što je u ovom kraju vijekovima propušteno i izgubljeno.

-Ovo je sigurno velika radost za sve vas, ali je još veća radost i blagoslov za vaše pretke koji su možda više nego mi danas željeli da naprave crkvu ovdje. Možda nisu imali prilike i mogućnosti ili ih je neko odvraćao od toga, branio im kao što su to radile Osmanlije, a i bezbožni komunisti. Možda nije bilo došlo vrijeme, a upravo ste vi blagoslovena generacija srpskog naroda koja je dočekala da sve nadoknadi-rekao je vladika Hrizostom.

Istakavši uvjerenje da će gradnja Hrama u Zavaitu ujedno značiti i početak obnove ovog kraja, mitropolit Hrizostom je pozvao okupljene da ne zaborave djedovinu.

-Cijenite ono što su vaši preci radili u ovom mjestu. Obnovite školu, obnovite život i crkva će samo tako imati smisla-naglasio je Hrizostom.

Hram posvećen Svetoj velikomučenici Nedjelji biće podignut na zemljištu koje je darovala mještanka Desanka Tešović.

-Imala sam želju da poklonim zemljište i to sam punog srca učinila radi Boga i svoje djece, za cijelo selo, prijatelje, komšije i rodbinu. Da im Bog podari zdravlje i napredak i da izgradimo crkvu-rekla je Tešovićeva.

Desanka Tešović sa kćerkom i unukom

Hram u svome selu Zavaićani su dugo priželjkivali. Kažu da će dati sve od sebe da se što prije izgradi. Među brojnim koji su spremni da pomognu je i Slavko Dunjić. Sa porodicom će darovati crkveno zvono od 300 kilograma.

-Rođen sam ovdje i duže od 50 godina živim van ovog sela. Nekad sam dolazio češće, nekad rjeđe, ali nikad nisam bio ushićen kao danas, kada sam došao da vidim početak ovog bogougodnog djela koji narod ovog kraja želi da uradi. Crkva je narod, mnogi će reći da ga ovdje sada nema, ali vjerujem da će naroda biti čim se izgradi crkva-rekao je Dunjić.

Da će gradnjom Hrama oživjeti selo uvjeren je i Vukola Sekulović, predsjednik Savjeta mjesne zajednice Zavait.

-To će biti velika svetinja, gdje ćemo se okupljati i moliti Bogu. Najvažnije je da ovaj kraj oživi, da krene da se razvija privredno i infrastrukturno, da se mlađe generacije vraćaju i da se ne zaboravi mjesto gdje smo rođeni-rekao je Sekulović.

Odbor za izgradnju Hrama zajedno sa mitropolitom dabrobosanskim Hrizostomom uskoro bi trebalo da odabere idejno rješenje buduće crkve, nakon čega će biti urađena i projektna dokumentacija.

Veliko je interesovanje, pa se i ktitori već javljaju, kaže predsjednik Odbora Bratislav Matović.

-Već imamo par donatora, među kojima je naš zemljak Slavko Dunjić, tu su i preduzeća koja će biti donatori projekta i jednim dijelom sredstava za izgradnju crkve, pomoći će mještani, prijatelji iz dijaspore i načelnik sa saradnicima-rekao je Matović.

Hram Svete velikomučenice Nedjelje u Zavaitu biće četvrti pravoslavni hram u Tetimskoj parohiji.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: