Vijesti

Razgovarano o realizaciji izgradnje HE „Bistrica” i novim projektima

14.09.2023 | 17:45 Razgovarano o realizaciji izgradnje HE „Bistrica” i novim projektima

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković razgovarao je danas u Banjaluci sa predstavnicima dvije kineske kompanije o realizaciji projekta izgradnje hidroelektrane „Bistrica”, kao i mogućnostima saradnje na novim projektima u Srpskoj.

Višković je razgovarao sa predstavnicima Kineske državne kompanije za izvoz i osiguranje kredita Sinošur /China Export&Credit Insurance Corporation/ i kompanije Avik /China National Aero-Technology International Engineering Corporation/, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Premijer Srpske je istakao da je Republika Srpska do sada uradila mnogo na projektu HE „Bistrica” i da očekuje uspješan završetak na obostrano zadovoljstvo.

On je zahvalio kineskim partnerima što podržavaju projekte u Republici Srpskoj i izrazio nadu da će saradnja biti poroširena i na druge projekte.


Predstavnici kineskih kompanija zahvalili su Viškoviću za gostoprimstvo, te izrazili nadu da će ova posjeta ojačati odnose i unaprijediti saradnju između Republike Srpske i Kine.

Oni su izrazili i spremnost da projekat izgradnje HE “Bistrica” realizuju prema dogovoru, ali i da se nadaju da će uspješna saradnja sa Republikom Srpskom biti nastavljena i na drugim projektima.

Predstavnici kineskih kompanija istakli su da imaju znanja, sredstva i tehnologije da realizuju mnoge ideje.

Sastanku je prisustvovao ministar energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić, kao i predstavnici „Elektroprivrede Republike Srpske” i uprave HE „Višegrad”.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: