Vijesti

Uskoro trajno prostorno zbrinjavanje značajnih ustanova

14.09.2023 | 17:47 Uskoro trajno prostorno zbrinjavanje značajnih ustanova

Zgrada nekadašnjeg dječijeg vrtića uskoro će biti dodijeljena na korištenje Servis centru „Tračak nade“ i Centru za mentalno zdravlje, koji djeluje pri fočanskom Domu zdravlja, izjavio je načelnik opštine Milan Vukadinović i dodao da će time biti riješen dugogodišnji problem nedostatka adekvatnog prostora za ova dva centra.

-Staro dječije obdanište trenutno je objekat koji je izložen propadanju, nerijetko je i na meti vandala, a sa druge strane problemi naših ustanova sa prostorom se gomilaju. Stoga sam odlučio da tu zgradu, koja je u opštinskom vlasništvu, ustupimo na korištenje „Tračku nade“ čime će se trajno riješiti njihov problem smještaja djece sa posebnim potrebama, a zatim da u istoj zgradi smjestimo i Centar za mentalno zdravlje i tako riješimo njihovo funkcionisanje-rekao je Vukadinović za Radio Foču.


Centar za mentalno zdravlje u Foči nalazi se na adresi Nemanjina, u prostorijama bivšeg starog urbanizma.  Vukadinović pojašnjava da će te prostorije, nakon izmještanja Centra u dio objekta zgrade bivšeg vrtića, biti ustupljene Osnovnoj muzičkoj školi u Foči, čiji je gorući problem neadekvatan prostor za nastavu. U zgradi OŠ „Sveti Sava“ ova škola raspolaže sa par skučenih prostorija, što ih ograničava u radu, a godinama unazad i u broju upisanih đaka.

-To je problem koji se vuče dugi niz godina i zato opredjeljenje da taj takozvani stari urbanizam dodijelimo na korištenje Osnovnoj muzičkoj školi koja će trajno da ima svoje prostorije, kabinete, za normalan rad i funkcionisanje. Sa druge strane, OŠ „Sveti Sava“ u kojoj se muzička škola trenutno nalazi, takođe ima problem sa prostorom, odnosno nedostatkom prostora za smještaj djece u produženom boravku. Mislim da će im to omogućiti da i oni dobiju dovoljno prostorija za rad i za organizovanje produženog boravka-naveo je Vukadinović.


Istakao je da je namjera opštine da na ovaj način trajno riješi smještaj i funkcionisanje ustanova na području Foče.

-Svi ovi navedeni objekti i prostorije biće rekonstruisani i adaptirani za potrebe korisnika-kazao je Vukadinović.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: