Vijesti

„Zlatovčica“ iz Jajca osvajač Kupa BiH u ribolovu

18.09.2023 | 11:43 „Zlatovčica“ iz Jajca osvajač Kupa BiH u ribolovu

Kup BiH u ribolovu, disciplini „Lov grabljivica umjetnim mamcima sa obale“, ili popularno nazvan „spin“, juče je na Ćehotini okupio devet ekipa iz cijele države. Najviše uspjeha imali su ribolovci iz Sportskog ribolovnog udruženja „Zlatovčica“ iz Jajca.


Drugo mjesto pripalo je Sportsko-ribolovnom klubu „Breza“, dok su treći bili ribolovci udruženja „Vrbas“  Gornji Vakuf – Uskoplje. Svi učesnici su oduševljeni Ćehotinom, zahtjevnom stazom, ali i odličnom organizacijom i gostoprimstvom domaćina, Sportsko-ribolovnog društva „Mladica“ iz Foče.

Takmičenje se održalo na stazi od Gradske dvorane do donjeg ćehotinskog mosta.    

Pobjednici nisu krili oduševljenje osvojenim peharom. Kapiten „Zlatovčice“, Josip Budeš kaže da su bili malo skeptični po pitanju uspjeha. „Prvi put smo na Ćehotini. Inače mi lovimo i ligu i sve kupove na dosta manjim rijekama tako da nismo znali šta da očekujemo. Nadam se da ćemo se nekad vratiti jer su i ljudi koji su nas dočekali dobri i rijeka čista i staza uređena“, kaže Budeš.


SRU “Zlatovčica” Jajce
Nešto manje uspjeha imali su ribolovci iz Breze, koji su se okitili srebrom, ali su, takođe, prezadovoljni takmičenjem. Almedin Omerhodžić iz ovog kluba kaže da je staza zahtjevna. „Izuzetno težak ribolov, staza lijepa ali zahtjevna, pogotovo u sektoru gdje smo mi lovili. Ribe ima ali nije aktivna, što je očekivano za ovaj period. Što se organizacije tiče, odlična ocjena, dobri domaćini i sve čestitke za njih i organizatore. Lovio sam na Drini, ali i Ćehotina je prelijepa i uvijek ima vode, pa i u ovom ljetnjem periodu“, rekao je Omerhodžić.

Ni trećeplasirani, članovi kluba „Vrbas“, nisu nezadovoljni rezultatom i ističu atraktivnost lova na Ćehotini. Slaven Petrović, zahvalio se domaćinima na gostoprimstvu. „Bilo je lijepo i baš lijepo smo dočekani, na čemu se zahvaljujem. Ćehotina je veća rijeka od onih gdje mi uobičajeno lovimo, ali smo se snašli, a treće mjesto koje smo osvojili, to i dokazuje“, rekao je Petrović.

I organizatori su zadovoljni kako je Kup BiH završen u Foči. Sekretar Sportsko-ribolovnog saveza BiH i delegat takmičenja, Đorđe Klepić, kaže da je sve proteklo besprijekorno. „ Želio bih da se zahvalim domaćinima koji su idealno pripremili stazu. Bilo je i dosta ulova i niko nije imao nijednu primjedbu. Pobjednici ovog Kupa stekli su pravo da učestvuju sljedeće godine na Kupu jadransko-podunavskih zemalja. To je takmičenje na nivou bivše Jugoslavije. Ćehotina je atraktivna i lijepa i ima dosta ribe“, rekao je Klepić.

Sekretar SRD „Mladica“ Foča, Vladimir Trivun izrazio je zadovoljstvo i organizacijom i uspjehom domaće ekipe. „Prezadovoljni smo i odzivom ekipa i našim plasmanom. Osvojili smo peto mjesto što je za nas veliki uspjeh, jer danas su ovdje i reprezentativci BiH koji državu predstavljaju na svjetskim prvenstvima. Takmičari su prezadovoljni i stazom i ulovom. Presudila je sreća i više znanja nekih ekipa u ovoj disciplini, uglavnom, nama je najbitnije kada se svi kući vrate oduševljeni našim ljepotama i gostoprimstvom“, kaže Trivun.  

Domaćini su za sljedeću nedjelju, 24. septembar najavili Prvenstvo RS u istoj disciplini i na istoj stazi.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: