Obrazovanje

Medicinski fakultet spaja istok i zapad: Prvi u Srpskoj uveli nastavu na engleskom jeziku

30.09.2020 | 13:20 Medicinski fakultet spaja istok i zapad: Prvi u Srpskoj uveli nastavu na engleskom jeziku

Studenti iz Italije, Indije, Pakistana, Bangladeša i Nepala od novembra će izučavati medicinu na Medicinskom faklultetu u Foči, prvoj visokoškolskoj ustanovi u Srpskoj koja je uvela taj studijski program na engleskom jeziku. Uvođenjem novog studijskog programa fočanski Medicinski fakultet jača svoj položaj na naučnoj karti Evrope i svijeta i pridonosi internacionalizaciji visokog obrazovanja Republike Srpske.

Studenti iz Italije, Indije, Pakistana, Bangladeša i Nepala od novembra će izučavati medicinu na Medicinskom faklultetu u Foči, prvoj visokoškolskoj ustanovi u Srpskoj koja je uvela taj studijski program na engleskom jeziku. Uvođenjem novog studijskog programa fočanski Medicinski fakultet jača svoj položaj na naučnoj karti Evrope i svijeta i pridonosi internacionalizaciji visokog obrazovanja Republike Srpske.

Nakon dva upisna roka prijemni ispit položilo je 59 stranih studenata koji će od novembra biti fočanski brucoši.

Dekan fakulteta Dejan Bokonjić ističe da se sa ovim studijskim programom Medicinski fakultet u Foči pridružio fakultetima u Beogradu, Nišu, Zagrebu, Ljubljani i Sarajevu koji svoje programe studiranja na engleskom jeziku sprovode već više godina i studentima nude mogućnost studiranja u skladu sa najsavremenijim trendovima visokoškolskog obrazovanja.

-Studenti nam dolaze iz preko 35 gradova, među kojima su Rim, Palermo, Kaljari, Katmandu, Karači, Kalkuta, Daka i drugi. Organizovanje nastave na engleskom jeziku je veliki trenutak i iskorak za razvoj Medicinskog fakulteta i veliki zamajac za razvoj ove ustanove, Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Foče, Republike Srpske i BiH-rekao je Bokonjić.

Sa studijskim programom medicina na engleskom jeziku, Medicinski fakultet u Foči, koji je odškolovao većinu zdravstvenog kadra Srpske, BiH i susjednih zemalja, u 27.godini svog postojanja dokazuje punu zrelost. Spajajući studente sa različitih kontinenata, fakultet spaja istok i zapad, istakla je pomoćnik dekana za studije na engleskom jeziku Nedeljka Ivković:

-Potpisali smo ugovor sa dvije konsultanstske agencije u Italiji kojima je zadatak da nam obezbijede studente iz Italije i jugoistočne Azije. U pregovorima smo sa drugim agencijama, tako da narednih godina očekujemo studente i iz drugih krajeva svijeta. Nakon prijemnog ispita, slijedi procedura validnosti i ispravnosti studentskih diploma kod resornog ministarstva, zatim obezbjeđivanje viza, nakon čega se studenti upisuju i nastava može da počne-pojasnila je Ivkovićeva.

Predavanja stranim studentima držaće domaći nastavni kadar i eminetni profesori koji nastavu za medicinu na engleskom drže u Beogradu i Novom Sadu, sa kojima Medicinski fakultet u Foči ima dugogodišnju saradnju.  Zbog trenutne epidemiološke situacije, nastava će prvog semestra biti onlajn, a već u drugom očekuje se da studenti stignu u Foču, rekla je prodekanica za nastavu Irena Mladenović:

-Ono što je vrlo specifično i što se prvi put primjenjuje na Univerzitetu jeste sistem modularnog tipa rada, prema kojem je svo gradivo spakovano u module, odnosno blokove, i ukoliko se ovaj tip rada pokaže kao dobar, plan je da se primjenjuje i u nastavi na našem jeziku-rekla je Mladenovićeva.

Pored toga što su obezbijeđeni svi uslovi za nesmetano odvijanje nastave na engleskom jeziku,  na Medicinskom fakultetu u toku je i proširenje kapaciteta, rekao je prodekan za nauku, istraživanje i preduzetništvo, Srđan Mašić.

-Vlastitim sredstvima i uz pomoć Opštine Foča realizujemo projekat nadogradnje trećeg sprata zgrade fakulteta. Uporedo s tim, zahvaljujući Vladi RS, realizuje se projekat energetske efikasnosti. Završetkom tih projekata dobićemo 1.100 metara kvadratnih korisne površine, odnosno šest učionica, kongresnu salu, novu biblioteku i druge sadržaje koji će nam omogućiti bolju i kvalitetniju organizaciju na sva tri ciklusa studija-rekao je Mašić.

Studijski program na engleskom jeziku trajaće šest godina. Cijena godine je 6.000 maraka, što je do sada najpovoljnije u regionu i Evropi. Studenti će biti smješteni u Studentskom domu u Foči.

S obzirom da je ove godine Medicinski fakultet u Foči upisao rekordan broj studenata, koji zajedno sa stranim brucošima iznosi 260, postojeći kapaciteti studentskog doma neće biti dovoljni za sve stanare. Na fakultetu očekuju da će nadležni imati sluha i razmijevanja za ovaj problem, te dograditi još jedan paviljon, čime bi se pitanje studentskog smještaja riješilo na duži period.

Izvor: Radio Foča

 

Podijelite vijest: