Obrazovanje

Prva liga Republike Srpske u šahu

06.10.2020 | 10:50 Prva liga Republike Srpske u šahu

Dva pehara i jedna medalja u Foči, OŠK "9. januar" novi premijerligaš

Prethodnih pet dana, Banja Dvorovi pored Bijeljine bila je domaćin najvažnijih takmičenja u kalendaru Šahovskog saveza Republike Srpske - Prve lige Republike za muškarce, žene i omladince.

Omladinski šahovski klub "9. januar" iz Foče nastupao je u svim konkurencijama, s tim da su kod omladinaca nastupale dvije ekipe.

U konkurenciji muškaraca učestvovalo je 10 ekipa, a pobjednik se naslućivao još prije završetka poslednjeg kola. Naime, u 4. kolu igran je derbi cijele lige i ekipa iz Foče savladala je 3,5:2,5 favorizovanu ekipu "Mladosti" iz Gacka, predvođenu sa dva velemajstora i jednim internacionalnim majstorom. U poslednjem, 7. kolu, šahisti ekipe OŠK "9. januar" iz Foče maksimalnim rezultatom 6:0 savladali su ekipu dovorova i potvrdili superiornost na takmičenju. Iako čelna tabla, IM Milan Božić, evidentno nije bio u formi, Fočake su do naslova nosile poslednje tri table - Neven Aleksić (5 poena iz 6 partija), Dino Marković (4,5/6) i Milan Miljković (6/7), a mladi šahisti iz Srbije Miloš M. Stanković i Ilija Stanojević, kao i iskusni Vlado Narančić značajno su doprinijeli iznenađujuće dobrom rezultatu.

Rezultate, tablu i statistiku Prve lige Republike Srpske za muškarce možete pogledi na linku >>>.

U konkureniciji žena, između šest ekipa očekivano je slavila iskusna ekipa "Rudara" iz Prijedora, a treće mjesto pripalo je drugoj ekipi OŠK "9. januar" iz Foče u sastavu: Ana Šakotić (Srbija), Miljana Golubović i Sofija Mimić. Podsjećamo da je prva ekipa prošle godine zauzela 1. mjesto i plasirala se u Premijer ligu BiH, koja je za 2020. godinu otkazana.

Rezultate, tablu i statistiku Prve lige Republike Srpske za žene možete pogledi na linku >>> .  

Na prvoj ligi Republike Srpske za omladince učestvovalo je 11 ekipa, a ostvareni rezultat prve ekipe OŠK "9. januar" iz Foče nikada neće moći da bude nadmašen. Naime, Miloš M. Stanković, Ilija Stanojević, Dino Marković, Veljko Mališ, Vasilije Lambeta i Nikola Mrković dobili su svih 28 partija u 7 odigranih kola!

Odlično je igrala druga ekipa, koja je osvojila 4. mjesto, a istakao se Lazar Mimić sa maksimalne tri pobjede.

Rezultate, tablu i statistiku Prve lige Republike Srpske za omladince možete pogledi na linku >>>.  

Takmičenje je uspešno vodio sudijski kolegijum predvođen međunarodnim sudijom Vladom Stojanovićem i njegovim zamjenikom FIDE sudijom Nemanjom Šipkom, kao i sudijama Stevanom Paštarom, Sašom Stankićem i Radanom Mimićem.

Direktor turnira bio je predsjednik Šahovskog saveza Republike Srpske Aleksandar Kovač, a organizator može biti ponosan odzivom ekipa, nivoom organizacije i provedenom epidemiloškom zaštitom.

Podijelite vijest: