Vijesti

Foča dio programa "Zdrave zajednice u BiH"

16.05.2024 | 14:11 Foča dio programa "Zdrave zajednice u BiH"

Program unapređenja zdravstvene zaštite, kroz uključivanje svih segmenata društva i podizanje svijesti o zdravom načinu života i važnosti preventive, pod nazivom „Zdrave zajednice u BiH“, predstvaljen je danas i u Foči- jednoj od 25 lokalnih zajednica u BiH, odnosno 11 u Srpskoj, koje su zadovoljile uslove učešća.

Uz finansijsku podršku Vlade Švajcarske, ovaj program u Republici Srpskoj realizuju Ministarstvo zdravlja, Savez opština i gradova, Institut za populaciju i razvoj, te lokalne zajednice uz širok krug učesnika, ne samo iz zdravstva, već i ostalih oblasti društvenog djelovanja.

Pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite Milan Latinović kaže da je ideja da se svi postojeći sadržaji zdravstvenog sistema prošire i da se u brigu o zdravlju uključi šira zajednica.

„Svjetska zdravstvena organizacija je izračunala da oko 20 procenata zdravlju stanovništva doprinose zdravstveni sistem i svi zdravstveni radnici zajedno, a 80 procenata se nalazi izvan- u zajednici, od svakog pojedinca, škole, od mjesta stanovanja, navika i drugih sadržaja. Mi želimo da kroz ovaj program zdravlje uvedemo u sve politike“, rekao je Latinović.

On je naveo da Ministarstvo sa opštinom Foča ima veoma dobra iskustva u zdravstvenoj zaštiti, napomenuvši između ostalog da je pri fočanskom Domu zdravlja uspostavljen Centar za mentalno zdravlje, a da je odlična saradnja ostvarena i sa Univerzitetskom bolnicom, Medicinskim fakultetom i Centrom za socijalni rad.

„Želimo da napravimo dobru koordinaciju, akcenat je na Odboru za zdravstvo, koji takođe ima ulogu da brine o zdravlju stanovništva. Očekujemo da Foča kao regionalni centar, ako bude nastavka programa, a plan je još dva puta po četiri godine, bude supervizor okolnim opštinama i da im prenese svoja iskustva koja će steći“, dodao je Latinović.

Dženita Hrelja Haserčić iz Instituta za populaciju i razvoj kaže da je program počeo u novembru prošle godine i da će prva faza trajati do kraja oktobra 2027.

„Planirane su još dvije faze, jer švajcarski donator planira dugoročnije projekte u zdravstvu, koji onda daju i održive rezultate. Fokus je na partnerstvu sa jedinicama lokalne uprave, savezima opština i gradova Republike Srpske i Federacije BiH, na jačanju preventivnih usluga i promociji zdravlja, na radu sa svim starosnim grupama, sa građanima, sa medijima, na jednom ozbiljnijem pristupu i razumijevanju uloge svakog pojedinca u prevenciji oboljenja i u jačanju zdravlja“, kaže Haserčićeva.

Prevencija će se primarno raditi sa Domom zdravlja, uspostavljanjem Centra za promociju i prevenciju, a opštinski Odbor za zdravstvo imaće podršku Saveza opština i gradova da ojača svoje kapacitete i svoj uticaj na donosioce odluka u opštinskim strukturama vlasti. Plan je da se napravi i zdravstveni profil opštine.

„Opština će dobiti podršku da napravi zdravstveni profil po jednoj naučnoj metodologiji, koji će se moći ažurirati svake godine i na osnovu čega će se raditi određene aktivnosti. Veliki je plan i rad sa medijima“, dodala je Haserčićeva.

Zamjenik načelnika opštine Foča Vesna Rašević podsjeća da je, zahvaljujući podršci Vlade Švajcarske, u Foči već realizovano više važnih projekata iz oblasti zdravstva, a rezultat toga su Centar za mentalno zdravlje, te programi „Zdravog i aktivnog starenja“, koje realizuje Crveni krst.

Ona je napomenula da Foča, sa odlično organizovanim Domom zdravlja, Univerzitetskom bolnicom i Medicinskim fakultetom, ima veoma dobro razvijenu zdravstvenu zaštitu.

„Lokalna zajednica podržava sve preventivne aktivnosti i akcije koje se već provode. Uključivaćemo se u projekat svim raspoloživim snagama i nadamo se da ćemo odgovoriti zadatku na najbolji mogući način“, rekla je Raševićeva.

Kroz ovaj program jačanja zdravstvene pismenosti, građani će biti dodatno informisani o zdravim živtonim navikama i imaće mogućnost da aktivno učestvuju u promociji i prevenciji zdravlja, poručeno je sa skupa u Foči.

Novinar: Igor Janković
Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: