Vijesti

OO SDS Foča: „Zauzeti jedinstven stav o 9. januaru kao danu RS“

10.06.2024 | 14:04 OO SDS Foča: „Zauzeti jedinstven stav o 9. januaru kao danu RS“

Opštinski odbor Srpske demokratske stranke Foča smatra da je 9. januar Dan Republike Srpske i da ne dolazi u obzir nikakvo prekrajanje srpske istorije. Reagujući na Deklaraciju Svesrpskog sabora kojom se praznik Sretenje, 15. februar definiše kao Dan državnosti Republike Srpske i Srbije, SDS navodi da je Stefandan, 9. januar od velike važnosti za prekodrinske Srbe jer je na taj dan 1992. godine proglašena Republika Srpska.

„Kao što su naši prvaci bili jedinstveni, složni i odlučni da ujedine srpski narod i sačuvaju ga na ovim prostorima, tako i mi treba da, bez obzira na političku pripadnost, pokažemo da smo dostojni Republike Srpske i da je za nas Stefandan isto što i Vidovdan. Moramo pokazati odgovornost jer je 646 Fočaka dalo život za očuvanje Republike Srpske“, saopšteno je iz SDS-a.
Kako navode, za SDS je Sretenje, kao i za svakog Srbina, dan od velike važnosti jer je na taj dan počelo oslobađanje srpskog naroda od viševijekovnog ropstva i stvaranje moderne srpske države. Podsjećaju da je Republika Srpska nastala kao odgovor na grubo kršenje Ustava SR BiH kada su srpski poslanici protivustavno preglasani i kao odgovor na muslimansko - hrvatski referendum za otcjepljenje od Jugoslavije.
 „Stvaranjem Republike Srpske onemogućeno je da nam se ponovi strahovit genocid koji smo pretrpjeli u Drugom svjetskom ratu“, naglašavaju u SDS-u.

Opštinski odbor ove stranke pozvao je sve političke subjekte i udruženja na sastanak u prostorijama SDS-a, čija je tema zauzimanje jedinstvenog stava da je 9. januar Dan Republike Srpske.

Sastanak će se održati u srijedu, sa početkom u 12.00 časova.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: