Zdravstvo

Preventivnim pregledima do boljeg zdravlja stanovništva

10.06.2024 | 16:41 Preventivnim pregledima do boljeg zdravlja stanovništva

Preventivnim pregledima do boljeg zdravlja stanovništva, cilj je Programa za podsticanje prevencije hroničnih nezaraznih bolesti koje zajedno realizuju opština Foča i Dom zdravlja. Kroz projekat vrijedan 9.000 maraka besplatni zdravstveni pregledi do kraja godine biće dostupni svim građanima Foče.

Poseban akcenat stavljen je na reproduktivno zdravlje žena, zatim preglede ratnih vojnih invalida, mladih, djece, kao i osoba treće životne dobi.

Svi oni, uz ostale kategorije stanovništva, imaće mogućnost da se besplatno pregledaju i blagovremeno otkriju ili riješe potencijalne zdravstvene probleme.

-Radi se, između ostalog, o besplatnim ultrazvučnim ginekološkim pregledima žena, besplatnom papa testiranju žena od 25 do 60 godina koje u posljednje tri godine nisu radile ovaj test. Tu su i preventivni pregledi na krcinom debelog crijeva, pregledi i testiranja na karcinom prostate, zatim besplatni labaratorijski nalazi, dermaskopski i pregledi abdomena i štitne žljezde. Naši ljekari u Domu zdravlja edukovani su za sve te preglede koje će da obavljaju. Dio pregleda obavljaće i naš Centar za mentalno zdravlje-pojasnio je direktor Doma zdravlja Foča, Miroslav Ristanović.

Unapređenje i očuvanje zdravlja stanovnika, jedan je od zadataka lokalne uprave. U saradnji sa Domom zdravlja zajedno će nastojati da probude svijest kod građana o važnosti preventivne zdravstvene zaštite.

-To je od ključnog značaja za svaku lokalnu zajednicu. Moram da naglasim da imamo odličnu saradnju sa Domom zdravlja i svi zaposleni su jako ažurni u pružanju usluga stanovništvu. Ovaj program se praktično nastavlja na projekat “Zdrave zajednice u BiH” koji Foča realizuje i koji će takođe doprinijeti pomoći našem stanovništvu-kazao je Vukadinović.  

O terminima besplatnih zdravstvenih pregleda stanovnici Foče biće blagovremeno obaviješteni.

Novinar: Radmila Prvulović
Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: