Obrazovanje

Sutra 27. rođendan Medicinskog fakulteta

14.10.2020 | 10:36 Sutra 27. rođendan Medicinskog fakulteta

Medicinski fakultet u Foči obilježiće sutra Dan fakulteta- 15. oktobar i 27 godina postojanja i rada u Republici Srpskoj kao član Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Medicinski fakultet u Foči obilježiće sutra Dan fakulteta- 15. oktobar i 27 godina postojanja i rada u Republici Srpskoj kao član Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

U skladu sa epidemiološkom situacijom, skromna svečanost biće održana u prostorijama Fakuleta u 12.00 časova.

U saopštenju Dekenata, povodom Dana fakulteta, navodi se da je ova viskoškolska ustanova svoj rad tokom proteklih 27 godina posvetila postizanju najviših standarda u obrazovanju, istraživanju i zdravstvenoj njezi.

Iz Dekanata ističu da se Medicinski fakultet u Foči nametnuo kao jedan od lidera u poboljšanju zdravlja ljudi kroz obrazovanje vještih i društveno odgovornih doktora medicine i stomatologije, diplomiranih specijalnih edukatora i rehabilitatora i diplomiranih medicinara. 

„U protekloj godini, zahvaljujući uloženim naporima nastavnika i saradnika Fakulteta, uspjeli smo da pomjerimo granice na polju nastave, istraživanja, medicinskih usluga i uloge Fakulteta u društvu. Podržavajući reformske procese u visokom obrazovanju, prvi u Republici Srpskoj organizovali smo nastavu na studijskom programu Medicina na engleskom jeziku i upisali prvih 53 studenata na ovaj studijski program. Ove godine, upisali smo i rekordan broj studenata ( njih 210) na integrisane studije Medicine i Stomatologije, kao i prvi ciklus studija Zdravstvene njege i Specijalne edukacije i rehabilitacije“, ističe se u saopštenju.

Sa ovog fakulteta poručuju da će nastaviti sa unapređenjem nastavnog procesa kroz organizaciju doktorskih studija iz oblasti bioinženjeringa i medicinske informatike zajedno sa Elektrotehničkim i Mašinskim fakuletom Univerziteta u Istočnom Sarajevu, a planiraju da naredne godine upišu i prvu generaciju stranih studenata na studijski program Stomatologija na engleskom jeziku.

„Na našem fakultetu trenutno se implementiraju tri Erasmus plus projekta koji će rezultirati uvođenjem dualnog obrazovanja, kratkih ciklusa studija i  modernih platformi za učenje. Nastavnici i saradnici fakulteta trenutno implementiraju 11 naučnih projekata, čijom realizacijom ćemo dati doprinos razvoju Univerziteta u Istočnom Sarajevu, cjelokupnog prostora visokog obrazovanja u Srpskoj i BiH, ali i unaprijediti oblast naučno-istraživačkog rada“, napominju iz Dekanata.

Navode i da su medicinske usluge i ulogu Fakulteta u društvu ojačali potpisivanjem ugovora o saradnji sa Fondom zdravstva Republike Srpske kojim je pružanje stomatoloških usluga Specijalističkog centra za stomatologiju Medicinskog fakulteta u Foči omogućeno uz uputnicu porodičnog ljekara.

Podsjećaju i da su tokom borbe sa pandemijom virusa korona njihovi studenti, nastavnici i saradnici, kroz rad u Info centru, bili na raspolaganju stanovništvu Republike Srpske, te da će svoj doprinos široj društvenoj zajednici dati i kroz istraživanje kolektivnog imuniteta na kovid 19 koje će sprovesti zajedno sa kolegama sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, Instituta za Javno zdravstvo Srpske i Svjetskom zdravstvenom organizacijom.

„Vlastitim sredstvima i uz pomoć opštine Foča realizujemo i projekat nadogradnje trećeg sprata zgrade fakulteta. Uporedo s tim, zahvaljujući Vladi Republike Srpske, realizuje se projekat energetske efikasnosti zgrade Fakulteta, a završetkom tih projekata dobićemo 1.100 metara kvadratnih korisne površine, odnosno šest učionica, kongresnu salu, novu biblioteku i druge sadržaje koji će nam omogućiti bolju i kvalitetniju organizaciju nastave na sva tri ciklusa studija“, istakli su iz Dekanata.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: