Vijesti

PU Foča: Savjeti kako zaštititi imovinu za vrijeme godišnjeg odmora

08.07.2024 | 12:48 PU Foča: Savjeti kako zaštititi imovinu za vrijeme godišnjeg odmora

Policijska uprava Foča apelovala je na građane da preduzmu odgovarajuće mjere kako bi se zaštitili od nasilnih upada u stanove i krađe imovine.

„S obzirom da su ljetni mjeseci već nastupili, vrijeme kada većina građana odlazi iz svojih domova, radi korištenja godišnjeg odmora, i kada se stvaraju uslovi za vršenje provala u stanove, želimo da skrenemo pažnju da svako od vas, na određen način, može da učestvuje u sprečavanju takvih aktivnosti kriminogenih lica”, navode iz policije.

Savjetuju da građani mogu preduzeti neke od sljedećih mjera: da obavijeste osobu od povjerenja (komšije, rođake) da odlaze na godišnji odmor, kako bi ta osoba mogla da s vremena na vrijeme provjeri da li se neko nepoznat kreće u blizini; da sve svoje vrijednosti (nakit, novac) predaju nekome na čuvanje; da ne ostavljaju roletne skroz spuštene s obzirom da je to znak da je stan/kuća napuštena, da porodične fotografije sa odmora i tzv. «tagove» ne postavljaju na društvenim mrežama i platformama dok se ne vrate kući i slično.

Ovo su samo neki od savjeta kojih bi se trebalo pridržavati jer sprečavanje vršenja krivičnih djela je odgovornost svih, te ukoliko znate da su vam komšije odsutne, a u njihovom stanu/kući čujete iznenadnu buku, pozovite policiju na besplatan broj telefona „122“ i na taj način podignite bebjednost u zajednici, stoji u saopštenju.

Tokom turističke sezone Policijska uprava Foča provodi niz preventivnih i planskih aktivnosti uz pojačano prisustvo policijskih službenika  na terenu a sve u cilju sprečavanja izvršenja  krivičnih djela i zaštite lične imovine.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: