Obrazovanje

Medicinski fakultet lider visokog obrazovanja Srpske

15.10.2020 | 16:23 Medicinski fakultet lider visokog obrazovanja Srpske

Medicinski fakultet u Foči za dvadeset sedam godina postojanja i rada izrastao je u jednu od najkvalitetnijih visokoškolskih ustanova Univerziteta u Istočnom Sarajevu i cijele Republike Srpske, istaknuto je na svečanoj sjednici povodom obilježavanja Dana Fakulteta. Najboljim svršenim studentima, studentima i profesorima istraživačima, te zaslužnim institucijama i pojedincima dodijeljena su priznanja i zahvalnice.

Medicinski fakultet u Foči za dvadeset sedam godina postojanja i rada izrastao je u jednu od najkvalitetnijih visokoškolskih ustanova Univerziteta u Istočnom Sarajevu i cijele Republike Srpske, istaknuto je na svečanoj sjednici povodom obilježavanja Dana Fakulteta. Najboljim svršenim studentima, studentima i profesorima istraživačima, te zaslužnim institucijama i pojedincima dodijeljena su priznanja i zahvalnice.

Najbolja potvrda kvaliteta Medicinskog fakulteta jesu studenti četiri studijska programa koje po završetku studija traže zdravstvene ustanove širom RS, BiH, susjednih zemalja i Evrope. Jedan od primjera je i Fočanka Ognjenka Čančar, najbolji student na studijskom programu Medicina sa prosjekom ocjena 9,85.

-Velika mi je čast biti najbolji student na medicini, trebalo je truda i odricanja. Svoj pravac sam nastavila na Univerzitetsko-kliničkom centru u Banjaluci, na Klinici za ginekologiju i akušerstvo. Fakultet u Foči pružio mi je dobar temelj za dalji razvoj kako na stručnom, tako i na naučno-istraživačkom polju-rekla je Čančareva.

Najbolji mladi istraživač ove godine je viši asistent Helena Marić Kujundžić, dok je Ognjen Raljić najbolji student istraživač. Profesorka Biljana Mijović najbolji je profesor istraživač.

Unapređivanje oblasti naučno-istraživačkog rada kroz Centar za biomedicinska istraživanja, modernizacija nastave, proširenje kapaciteta samo su neki od zadataka Medicinskog fakulteta koji je ove godine upisao rekordan broj studenata, 210 iz skoro čitavog regiona. Pored njih, medicinu na engleskom jeziku na ovoj visokoškolskoj ustanovi od novembra će izučavati studenti iz Italije, Indije, Pakistana, Bangladeša i Nepala.

-Nastava na engleskom jeziku je pun pogodak, pred nama je veliki i odgovoran posao. To će biti odlično i za lokalnu sredinu, jer će doći dosta stranih studenata. S druge strane, ove godine infrastrukturno uređujemo fakultet, tako da ćemo studentima moći da ponudimo još kvalitetnije uslove. Uvjeren sam da Medicinski fakultet ni u budućnosti neće imati problema sa privlačenjem kandidata, te da će nastaviti da raste-rekao je dekan Fakulteta, Dejan Bokonjić.

Jedan od svjedoka stasavanja i razvoja Medicinskog fakulteta u respektabilnu visokoškolsku ustanovu je prethodni dekan, a danas rektor Univerziteta Milan Kulić.

-Kao rezultat 27 godina odgovornog i izuzetno mukotrpnog rada, Medicinski fakultet je postao lider Univerziteta u Istočnom Sarajevu, a siguran sam i lider u Republici Srpskoj. To je najbrojniji fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu, prvi put se upisuje generacija stranih studenata, a kada gledamo ukupan broj upisanih u prvu godinu, ovdje je upisano 20 odsto od ukupnog broja brucoša na Univerzitetu-naveo je Kulić.

Ovogodišnji dobitnici priznanja za pomoć i podršku u radu i razvoju Fakulteta su načelnik opštine Foča Radisav Mašić, predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković, ministar ekologije Srebrenka Golić i direktor Instituta za javno zdravstvo Branislav Zeljković.

Načelnik Mašić je istakao da je to priznanje lokalnoj zajednici za pomoć koju pruža Fakultetu od njegovog osnivanja, a zahvaljujući kome u Foči boravi 1.500 studenata.

-Obaveza lokalne zajednice je da nastavi da pomaže Medicinski fakultet, te da zajedno sa Vladom Srpske uđe u projekat izgradnje još jednog studentskog doma, jer će u narednih šest godina samo stranih studenata u Foču doći oko 300-rekao je Mašić.

Sve veća zainteresovanost studenata Foči nametnula je potrebu za proširenjem kapaciteta Fakulteta. Vlastitim sredstvima i uz pomoć Opštine Foča realizuju projekat nadogradnje trećeg sprata zgrade. Uporedo s tim, zahvaljujući Vladi RS, realizuje se projekat energetske efikasnosti. Završetkom tih projekata fakultet će dobiti 1.100 metara kvadratnih korisne površine-šest učionica, kongresnu salu, novu biblioteku i druge sadržaje koji će omogućiti bolju i kvalitetniju organizaciju na sva tri ciklusa studija.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: