Vijesti

Pregled dešavanja u Foči u 2020. godini

31.12.2020 | 17:45 Pregled dešavanja u Foči u 2020. godini

U godini koju ispraćamo došla nam je korona i promijenila živote svih nas, a sve su prilike i dogodine ostaje, samo što više ne bi trebalo biti toliko nepoznanica, a i dobar dio populacije stekao je imunitet pa se nadati da će i ova bolest postati jedna od uobičajenih od kojih nam više neće toliko zavisiti svakodnevica.

U godini koju ispraćamo došla nam je korona i promijenila živote svih nas, a sve su prilike i dogodine ostaje, samo što više ne bi trebalo biti toliko nepoznanica, a i dobar dio populacije stekao je imunitet pa se nadati da će i ova bolest postati jedna od uobičajenih od kojih nam više neće toliko zavisiti svakodnevica.

Godina je, dakle, ne samo u Foči, Srpskoj i BiH, već na globalnom nivou bila u znaku virusa korona, o kojem je sve već toliko puta ispričano, tako da se u ovom pregledu godišnjih dešavanja u Foči njim nećemo mnogo baviti, izuzev onoliko koliko moramo da bismo pojasnili neka dešavanja koja su epidemijom bila uslovljena ili koja se zbog nje nisu mogla održati.

Koliko je korona uspjela da utiče na svakodnevni život, najslikovitije govori jedan od naslova koji smo izabrali za ovaj pregled , a koji glasi “Zabrana kretanja za Vaskrs u Srpskoj”.

Osim po koroni, 2020. pamtiće se i po veličanstvenim litijama u Crnoj Gori za odbranu pravoslavne vjere i dostojanstva srpskog naroda.

Fočaci su među prvima u Srpskoj podržali braću u Crnoj Gori, okupivši se u velikom broju u krsnom hodu drugog dana Božića.

Foča je, takođe, prva dobila veliki mural blaženopočivšeg mitropolita crnogorskog Amfilohija, na dan njegove sahrane, čime je još jednom pokazala da nikakve međudržavne linije ne mogu nametnuti granice u zajedničkom duhovnom prostoru istog naroda.

A da ne samo narod, već i administracija, bar lokalna, ne doživljava Taru kao granicu pokazao je još jedan veliki projekat saradnje Foče i Plužina, koji je započet u 2020. godini, a čiji je cilj promovisanje i zajednički razvoj prekograničnog područja kao jedinstvene turističke destinacije.

Teret epidemije virusa korona najviše su osjetili zaposleni u Univerzitetskoj bolnici i Domu zdravlja, a godina će se, kada je u pitanju zdravstvo pamtiti i po otvaranju savremene Poliklinike, tako da su sada sve bolničke ambulante na jednom mjestu.

Nastavljen je i veliki projekat rekonstrukcije i dogradnje Bolnice, koji finansira Vlada Srpske.

I Dom zdravlja se ponovio u 2020. godini i to sanitetskim vozilom, poklonom od naroda Srbije.

U 2020. godini počela je dogradnja i Medicinskog fakulteta, a može se reći da je ova godina istorijska za ovu visokoškolsku ustanovu, jer je upisana prva generacija studenata na engleskom jeziku. Studenti su uglavnom iz Italije i azijskih zemalja.

Doprinos modernizaciji Bolnice i Fakulteta dala je i opština proširenjem dionice lokalnog puta i izgradnjom novih parking mjesta.

Ova godina u posebnom sjećanju ostaće zaposlenima u Vrtiću “Čika Jova Zmaj” i mališanima, koji su preselili u novu zgradu na Sastavcima u čiju je  izgradnju i opremanje opština uložila 3,2 miliona maraka.

Uz izgradnju vrtića, u Foči je u 2020. godini završen još jedan kapitalni projekat- izgradnja sekundarnog vodovoda.

U oblasti privrede, vrijedi pomenuti da je u Industrijskoj zoni u Brodu na Drini završen program elektrifikacije, u okviru kojeg su izgrađene tri trafostanice za šta je Vlada Republike Srpske izdvojila 300.000 KM. 

Problemi sa snabdijevanjem strujom bili su jedna od glavnih kočnica fočanskim drvoprerađivačima za širenje proizvodnih kapaciteta.

Veliko gradilište u minuloj godini bio je i Nacionalni park “Sutjeska”.

Sredstvima Vlade Srbije obnovljen je paviljon A sa 30 ležajeva, a sredstvima Vlade Srpske stari sjaj vraćen je paviljonu C sa 29 ležajeva.

Najveći zahvat bila je obnova paviljona D, koji je uz pomoć EU i Srbije pretvoren u istraživačko-ekološki centar za studente iz Srbije, BiH i zemalja zapadne Evrope.

Prethodnu godinu obilježili su i ekološki aktivisti koji su digli glas protiv gradnje malih elektrana na Bjelavi. Održano je više protesta, a prikupljen je i veliki broj potpisa građana protiv gradnje.

Najavljena je i gradnja tri velike hidroelektrane na Drini na području opštine Foča i to zajedničkim snagama Srbije i Srpske.

Mnogi na tu najavu gledaju skeptično, zbog činjenice da se o gradnji “Buk Bijele” priča već više decenija, dok oni koji ne priželjkuju da se zelena ljepotica pretvori u tri vještačka jezera strahuju da bi ovoga puta zaista moglo doći do realizacije te ideje.

Naravno, godinu su obilježili i lokalni izbori u BiH.

U Foči su na vlasti ostale stranke okupljene oko SNSD-a, s tim da je došlo do promjene načelnika opštine. Radisava Mašića iz SNSD-a zamijenio je njegov stranački kolega Milan Vukadinović.

Zbog epidemije virusa korona, izostale su brojne manifestacije, između ostalih, Međunarodni fudbalski turnir “Fudbal frends” i muzički festival “Nektar OK fest”na Tjentištu.

Izostanku većeg broja kulturnih dešavanja najviše je, dakle, kumovala korona, a Fočacima će u sjećanju ostati razgovor sa Neletom Karajlićem u januaru na promociji njegove knjige „Solunska 28- o prijateljstvu i izdaji“.

Fočanski sportisti ne mogu se pohvaliti velikim uspjesima u 2020. godini.

Izdvojićemo plasman fudbalera “Sutjeske” u Prvu ligu, koji nisu izborili na terenu, već “za zelenim stolom”.

Vrijedi pomenuti da je održan Prvi međunarodni šahovski rejting turnir “Foča open 2020.”, na kojem je učestvovalo 56 šahista iz peta zemalja- Bugarske, Srbije, Crne Gore, Slovenije i BiH, među kojima je bilo deset Fide, internacionalnih i velemajstora šaha. 

Domaćin turnira bio je Omladinski šahovski klub „Deveti januar“, čiji šahisti bilježe odlične rezultate na takmičenjima u Srpskoj i BiH.

Za kraj ovog pregleda i podatak da su u dvije osnovne škole u Foči u 2020. godini upisana 124 prvačića, u OŠ „Veselin Masleša“ 55, pet više u odnosu na godinu prije, a u OŠ “Sveti Sava”  69, za 11 manje u odnosu na 2019.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: