Vijesti

Imam Arifović: Bez obzira da li je namjeran ili ne, napad na Aladžu uznemirio vjernike

19.02.2021 | 15:36 Imam Arifović: Bez obzira da li je namjeran ili ne, napad na Aladžu uznemirio vjernike

Policija u Foči intenzivno radi na rasvetljavanju krivičnog djela oštećenja i odzimanja tuđe stvari, odnosno oštećenja minareta Aladža džamije, saopšteno je iz Policijske uprave Foča.

Policija u Foči intenzivno radi na rasvetljavanju krivičnog djela oštećenja i odzimanja tuđe stvari, odnosno oštećenja minareta Aladža džamije, saopšteno je iz Policijske uprave Foča.

Policiji je juče u 17,10 časova prijavljeno da je nepoznato lice ili više njih u proteklom periodu  oštetilo kameni balkon na minaretu Aladža džamije u Foči.

Iz Policijske uprave Foča su rekli da zasada ne mogu iznositi više detalja, izuzev da je izvršen uviđaj i da je obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Trebinje.

Imam Aladža džamije Fadil Arifović kaže da se prije dvije noći čuo rafal, a da je dan nakon toga u svakodnevnom obilasku džamije uočio kamenje na gazištu, te da je u prvi mah pomislio da je otpalo usljed vremenskih uslova, vlage i leda.

Pozvao je predsjednika džematskog odbora Šerifa Halilovića i zajedno su se popeli na minaret, a pošto se oštećenje nalazi na nepristupačnom mjestu pomoću lopate i ogledala uspjeli su da ga fotografišu.

„Posumnjali smo da je od vatrenog oružja i obavijestili smo policiju. Oni su izvršili uviđaj i potvrdili su naše sumnje da se radi o metku, a kada je to bilo ne možemo sa sigurnošću reći“, kaže Arifović.

On je naveo da je minaret osvijetljen noću, te da pretpostavljaju da se oštećenje dogodilo u vrijeme kada se čuo rafal.

Fočanski imam dodaje da je ovaj nemili događaj, bez obzira da li je džamija pogođena sa namjerom ili od zalutalog metka, zabrinuo bošnjačko stanovništvo u Foči.

„Činjenica je da je metak pogodio munaru i to nas zgrožava, jer čekali smo toliko dugo obnovu Aladže, koja je jedna od svijetlih tačaka Foče. Ljudi su uznemireni, jer mi nju smatramo dijelom svoga bića, sve možemo trpjeti, ali atak na nju, ako je bio namjeran, je nedopustiv. Ovom prilikom bih apelovao na MUP da povede računa o nelagalnom autmatskom oružju, kojeg ima u Foči“, rekao je Arifović.

Imam je istakao da je metak mogao nekoga pogoditi i da bi tada šteta bila mnogo veća.

„Do sada nismo imali napada na Aladžu i mene je ovo iznenadilo. Suživot Bošnjaka i Srba u Foči je na zavidnom nivou. Danas me je zvao prijatelj srpske nacionalnosti i kazao da pruža sva raspoloživa sredstva da zaštiti Aladžu i to je meni dovoljno, a mislim da ima još takvih ljudi. Aladža je ponos svih Fočaka, bez obzira na vjersko ili nacionalno opredeljenje, ovdje je samo bitno jesi li čovjek ili nisi čovjek“, zaključio je Arifović.

Aladža ili u prevodu Šarena džamija je nacionalni spomenik BiH.

Izgrađena je polovinom 16. vijeka, za vrijeme turske vladavine, a nakon što je porušena u proteklom građanskom ratu, njena obnova završena je 2019. godine.  

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: