Vijesti

SO Foča: Funkcionerima niža plata, odbornici bez naknada za rad u komisijama

02.04.2021 | 16:38 SO Foča: Funkcionerima niža plata, odbornici bez naknada za rad u komisijama

Odbornici Skupštine opštine Foča donijeli su odluku kojom će plate opštinskih funkcionera biti smanjene za 20 odsto na osnovu broja stanovnika, dok će mjesečni odbornički dodatak iznositi 406 KM. Prema toj odluci odbornici i zaposleni u lokalnoj upravi u buduće neće primati novčanu naknadu za rad u komisijama.

Odbornici Skupštine opštine Foča donijeli su odluku kojom će plate opštinskih funkcionera biti smanjene za 20 odsto na osnovu broja stanovnika, dok će mjesečni odbornički dodatak iznositi 406 KM. Prema toj odluci odbornici i zaposleni u lokalnoj upravi u buduće neće primati novčanu naknadu za rad u komisijama.

Načelnik Odjeljenje za finansije opštine Foča Dragan Ivanović objašnjava da je odluka predložena jer do sada u potpunosti nije poštovana ranija odluka o platama funkcionera i novčanom dodatku za odbornike, navodeći da su ranije isplaćivani manji iznosi u odnosu na utvrđene.

-Iz tog razloga načelnik Vukadinović predložio je ovu odluku, kako ne bismo otvarali mogućnost sudskih sporova i troškova. Prvobitna ideja nam je bila da koeficijenti za plate funkcionera ostanu isti i da se samo dodatak od 30 odsto po osnovu kriterijuma na osnovu broja stanovnika smanji na 10 odsto. Međutim, u međuvremenu je došlo do promjene zakona o radu, koji je promijenio određene kategorije kada su u pitanju plate. Tako da se sada plate budžetskih korisnika lokalne samouprave obračunavaju na osnovu koeficijenata. Plata se ne utvrđuje na osnovu osnovne i bruto plate, već postoje određeni koeficijeni koji su bili i u prošloj odluci, a sada su samo uvećani za porez na dohodak od 10 odsto. Jednostavno je provjeriti, sadašnji zakon je takav da je u osnovnoj plati uključen i porez na dohodak- rekao je Ivanović.

Kada je riječ o mjesečnim dodacima odbornici će primati 40 odsto od prosječne plate zaposlenih u opštinskoj upravi, ne uključujući funkcionerske plate.

-Prosječna plata iznosi 1.017 KM i 40 odsto od prosječne plate biće isplaćivano kao mjesečni odbornički paušal. Pored toga, ovom odlukom odbornik SO Foča koji prisustvuje zaključenju braka ostvarivaće pravo na novčanu naknadu u iznosu od 30 KM, a za vjenčanje van zgrade Opštine Foča dobijaće 50 KM. Naknadu od 30 KM za učešće u radnim tijelima primaće samo članovi komisija izvan SO Foča, dok odbornici i zaposleni u lokalnoj upravi više neće primati te naknade-rekao je Ivanović.

Načelnik opštine Foča Milan Vukadinović istakao je da će poštovati zakon i odluke Skupštine, te da zaposleni u lokalnoj upravi neće koristiti dodatne pogodnosti.

-Kao načelnik opštine ukinuo sam plaćanje službenih telefona. Mi nemamo službene telefone i ja ih neću odobriti za načelnike odjeljenja, kao i bilo kog drugog funkcionera. Službeni automobili će se koristiti u toku radnog vremena, za službene potrebe i u narednom periodu nastavićemo tako da se ponašamo- rekao je Vukadinović.

Opozicioni odbornici navode da su plate funkcionera i odbornički dodaci i dalje visoke, te da bi se njihovim umanjenjem moglo popraviti stanje u opštinskom budžetu. Uštede u budžetu moguće su i ukidanjem naknada za vjenčanja, smatra SDS-ov Ognjen Bodiroga.

-Trebamo da zaslužimo odbornički paušal. Ne može svaki odbornik da ima isto primanje. Nije isti neko ko konstantno diskutuje, daje prijedloge i neko ko ćuti. Moj prijedlog je da puni paušal od 406 KM prima odbornik koji najviše diskutuje, zatim da se napravi presjek koliko diskutuju ostali odbornici, pa potom na osnovu procenata isplaćivati paušal. Odbornici ne trebaju da primaju naknadu za vjenčanja jer niko u Hercegovini ne prima tu naknadu-istakao je Bodiroga.

Ovaj prijedlog opozicionih stranaka, kao i prijedlog prema kojem bi odbornički dodatak iznosio 369 KM odbornici fočanskog parlamenta nisu podržali.

Tokom jučerašnjeg redovnog zasjedanja Skupština opštine Foča imenovala je Ivana Vidojevića za vršioca dužnosti JZU „Apoteka“ Foča, umjesto Miroslava Matovića, koji je podnio ostavku.

Izvor: Radio Foča

Podijelite vijest: