Povelja opštine Zavodu za zapošljavanje

30.04.2021 | 13:39 Povelja opštine Zavodu za zapošljavanje

Povelja opštine Foča ove godine biće dodijeljena Zavodu za zapošljavanje Republike Srpske, kako je obrazloženo, za značajan doprinos i solidarnost u realizaciji projekata od opšteg značaja i važnosti za opštinu, odlučili su odbornici fočanskog parlamenta na današnjoj sjednici.

Prijedlogom odluke o dodjeli nagrada, prvobitno je, na osnovu izvještaja koji je usvojila opštinska Komisija za nagrade i priznanja, za povelju opštine predložen  Miroslav Vujičić, direktor Zavoda za zapošljavanje i poslanik u Narodnoj skupštini.

Njega je za nagradu predložio odbornik Miloš Milić, a u obrazloženju je navedeno da Vujičić povelju zaslužuje time što je kao direktor Zavoda za zapošljavanje, zajedno sa Vladom Srpske, putem dodjele sredstava podržavao programe zapošljavanja i samozapošljavanja, a posebno zapošljavanje djece poginulih boraca, demobilisanih boraca i ratnih vojnih invalida u Foči.

Odbornici opozocionih SDS-a i DNS-a upozorili su da bi dodjela priznanja Vujičiću bila pravno neutemeljena, jer bi se kosila sa opštinskom odlukom o utvrđivanju nagrada, kojom je precizirano da se nagrade i priznanja ne mogu dodjeljivati izabranim predstavnicima i nosiocima izvršne vlasti na svim nivoima vlasti u BiH i Srpskoj.

Oni su naveli da bi se, osim kršenja opštinske odluke, na ovaj način obezvrijedilo ovo veliko priznanje, s obzirom da bi se nagrada dodijelila za nešto što je redovan posao i zakonska obaveza jedne javne ustanove i njenog direktora.

Odbornici opozicije zatražili su da se prijedlog o dodjeli povelje povuče, a nakon kraće skupštinske pauze Komisija je predložila da se umjesto Vujičiću povelja dodijeli Zavodu, što je usvojeno sa 15 glasova za, šest protiv i jednim uzdržanim.

Uz povelju, na svečanoj sjednici Skupštine opštine za Dan opštine- 9. maj, biće dodijeljeno i pet zahvalnica, te 12 novčanih nagrada od po 500 KM.

Meću dobitnicima opštinske zahvalnice je i Helga Fuks iz Njemačke za iskazanu solidarnost, spremnost i poseban doprinos u humanitarnom radu.

Ova Njemica je istrajna i veliki borac u dokazivanju stradanja Srba na području opštine Foča u posljednjem ratu, a posebno se angažovala da zapadnu javnost upozna o „krvavom Nikoljdanu“ u Jošanici, zločinu koji je izvršila muslimanska vojska iz Goražda ubivši zvjerski 56 mještana srpske nacionalnosti.

Ona posljednje tri godine redovno posjećuje Foču i prisustvuje obilježavanju stradanja Srba u Jošanici, a i darodavac je ikonostasa Spomen crkvi koja se gradi u toj fočanskoj mjesnoj zajednici.

Lokalna uprava prvi put će, povodom Dana opštine, nagraditi najbolje đake i studente iz Foče sa po 500 maraka, a kako je ranije rečeno ta praksa će se nastaviti i narednih godina.

Odbornici Skupštine opštine Foča usvojili su danas izvještaj o izvršenju opštinskog budžeta za prošlu godinu, prema kojem su ukupni prihodi u 2020. godini iznosili 14.495.621 KM.

Iz budžeta opštine utrošeno je 14.375.119 KM, tako da je ostvaren suficit od 120.502 KM.

Usvojeni su i izvještaji o realizaciji godišnjih infrastrukturnih programa- uređenja građevinskog zemljišta, zajedničke komunalne potrošnje, uređenja lokalnih i nekategorisanih puteva i utroška sredstava od posječenih šumskih sortimenata.

 

Podijelite vijest: